Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ
Σε εξέλιξη οι διεργασίες για «εναλλακτικές» επιλογές του κεφαλαίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντείνονται οι συζητήσεις για το μέλλον της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες) και συνολικά οι διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στη Βαυαρία την περασμένη Κυριακή, αλλά και εν αναμονή των εκλογών στο κρατίδιο της Εσσης στο τέλος του μήνα.

Στο πλαίσιο της «ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού», των πολιτικών ελιγμών και της προώθησης «εναλλακτικών» πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου, ώστε να εγκλωβίζεται αποτελεσματικότερα η λαϊκή δυσαρέσκεια, φουντώνουν οι συζητήσεις μέσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αλλά και στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), για τα αίτια της κατρακύλας των εκλογικών τους ποσοστών.

Ο πρόεδρος της CSU και υπουργός Εσωτερικών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Χορστ Ζεεχόφερ, δέχεται ήδη πιέσεις (και από τον γερμανικό Τύπο) να παραιτηθεί. Ενδεικτικά, μια πρώτη τοπική οργάνωση της CSU (του Κρόναχ) ζήτησε προχτές το βράδυ τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος για την ανανέωση της ηγεσίας, δηλαδή για την «αντικατάσταση του Χορστ Ζεεχόφερ». Εκτιμάται η «μεγάλη επιτυχία» του Ζεεχόφερ στην ηγεσία του κόμματος επί σειρά ετών, αλλά «όλα κάνουν τον κύκλο τους». Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Τόμας Οπερμαν, πρότεινε την αποχώρηση του Ζεεχόφερ από το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών, για το οποίο είναι «μια εντελώς λάθος επιλογή», καθώς στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό «είναι ιδιαίτερα πολωτικός και έχει εκτοπίσει όλα τα άλλα θέματα».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ζεεχόφερ ξεκαθάρισε πως ανεξάρτητα από την κατάσταση της CSU στη Βαυαρία, το κόμμα του θα συνεχίσει το έργο του ως σταθερός εταίρος στον μεγάλο συνασπισμό. Προτεραιότητα τώρα είναι να εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός στη Βαυαρία και στη συνέχεια να συζητηθεί διεξοδικά και να αναλυθεί το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, και ενδεχομένως να παρθούν αποφάσεις για προσωπικές συνέπειες ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, πρόσθεσε.

Επίσης, αρκετά στελέχη του SPD αμφισβητούν ανοιχτά την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού, με το επιχείρημα της πολιτικής επιβίωσης του κόμματος, που «δεν θεωρείται από τον κόσμο εναλλακτική λύση, αφού συμμετέχει στην κυβέρνηση». Επικαλούνται τα αποτελέσματα στη Βαυαρία, τα οποία δείχνουν ότι ο μεγάλος συνασπισμός «δεν έχει πια την πλειοψηφία», και ζητούν αλλαγή της κυβερνητικής πορείας τους επόμενους μήνες, διαφορετικά το SPD θα πρέπει να αποχωρήσει.

Πάντως ο πρώην πρόεδρος του SPD και πρώην ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφέρθηκε στους «καβγάδες» μεταξύ της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Χ. Ζεεχόφερ ως παράγοντα για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία και ζήτησε «άλλο στιλ» διακυβέρνησης. «Μια νέα κυβερνητική κρίση, με αποχώρηση τμημάτων, σίγουρα δεν θα κάνει πιο σταθερή τη Γερμανία», υπογράμμισε.

Μετακινήσεις και «ποιοτικά στοιχεία» της ψήφου

Θυμίζουμε ότι στη Βαυαρία η CSU έλαβε το 37,2% των ψήφων (από 47,7% το 2013) και το SPD το 9,7% (από 20,6%). Μεγάλα τμήματα των ψηφοφόρων του SPD μετακινήθηκαν προς τους Πράσινους, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο (17,5% από 8,6% το 2013) και έχουν παρόμοιες θέσεις για την ενίσχυση του γερμανικού κεφαλαίου, ενώ έχουν συγκυβερνήσει και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επίσης σημειώθηκαν μετακινήσεις από την CSU προς την εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπήκε στη Βουλή με 10,2%, προς τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» (προέρχεται από την CSU) και προς τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τα «ποιοτικά στοιχεία» των εκλογών της Κυριακής («infratest dimap», για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης ARD), το 31% των εργατών στήριξαν την CSU, το 23% την AfD, το 13% τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους και από 9% πήραν οι Πράσινοι και το SPD. Το 32% των υπαλλήλων ψήφισαν την CSU, το 21% τους Πράσινους, το 12% τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», το 10% την AfD και το 8% το SPD. Το 38% των ΕΒΕ ψήφισαν την CSU, το 23% τους Πράσινους, το 12% τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», το 7% το SPD και το 6% την AfD. Στους συνταξιούχους η CSU έλαβε το 50%, από 13% πήραν οι Πράσινοι και το SPD, 11% οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» και 7% η AfD. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι με «βασική μόρφωση» στήριξαν την CSU και την AfD και οι περισσότεροι με «υψηλή μόρφωση» ψήφισαν CSU και Πράσινους. Επίσης, στους νέους ψηφοφόρους τα υψηλότερα ποσοστά έχουν η CSU και οι Πράσινοι και τα χαμηλότερα το SPD και η AfD.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ