Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ενωμένοι στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και στα προτάγματα του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Τη δέσμευση των υπουργών του - προφανώς των προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ - ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για λόγους διαφωνίας με τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν και αν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ζήτησε και πήρε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας στο χτεσινό κεκλεισμένων των θυρών υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβερνητική «συνοχή» χτίζεται πάνω στην κοινή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και την αναβάθμιση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα γεύμα με τον Π. Καμμένο, όπου ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να απέσπασε εκ νέου τη δέσμευση ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν μέχρι τέλους την κυβέρνηση. Κατά το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, πληροφορίες έφεραν τους Ελενα Κουντουρά και Τέρενς Κουίκ να δηλώνουν και επίσημα ότι θα πράξουν κατά συνείδηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή (δηλαδή ότι δεν θα την καταψηφίσουν). Είχε προηγηθεί και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος, που δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και μετά θα παραδώσει την έδρα του.

Να σημειωθεί ότι σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ φαίνεται πως υπήρξε φραστικό επεισόδιο στο υπουργικό συμβούλιο, με τον υπουργό Εξωτερικών να κατηγορεί τον υπουργό Αμυνας ότι κάνει προσωπικά παιχνίδια σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό (και όχι τις βάσεις).

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, «σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από όλους τους υπουργούς «να δεσμευτούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης».

Κατά τα λοιπά, με τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο η κυβέρνηση επιχείρησε να συντηρήσει τη ρητορική περί «εξόδου από τα μνημόνια» και να υποδαυλίσει τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργεί στο λαό. Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να στάθηκε στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από τη μνημονική επιτροπεία», παρουσιάζοντας ως... τέλος της επιτροπείας για τις λαϊκές ανάγκες την ένταξη στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που είναι τα ευρωπαϊκά εξάμηνα.

Υποστήριξε ακόμη πως «στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης: Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό. Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ», την ώρα που και στις δύο εκδοχές του - είτε με παραπέρα περικοπή των συντάξεων όπως έχει ψηφιστεί είτε με τσεκούρι στα «φιλοδωρήματα» των αντίμετρων - ο προϋπολογισμός δείχνει την επέκταση της μνημονιακής βαρβαρότητας και για τη συνέχεια. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι «το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ακόμη το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ και «έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές Νοέμβρη, στη βάση των προτάσεων του Ιούλη 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου που είχε διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ», ώστε το αστικό κράτος να προσαρμοστεί πιο στενά στις ανάγκες του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρεσέντο κάλπικων προσδοκιών, εκβιαστικών διλημμάτων και υπεράσπισης όλων των αντιλαϊκών πεπραγμένων (2019-06-11 00:00:00.0)
Προκλητικά πανηγύρια, μποναμάδες στο κεφάλαιο και δικομματικοί ψευτοκαβγάδες (2018-12-12 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η «Βαρουφακειάδα» (2017-08-08 00:00:00.0)
Πρόσφερε «άλλοθι» στην αντιλαϊκή πολιτική και υπηρεσίες στη λαϊκή χειραγώγηση (2016-10-18 00:00:00.0)
Μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή, μέτρα για την ανταγωνιστικότητα (2015-03-10 00:00:00.0)
Και με τη βούλα η πολιτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (2013-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ