Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απέρριψε επίσημα το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε χτες ότι «για πρώτη φορά η Κομισιόν είναι αναγκασμένη να ζητήσει από ένα κράτος - μέλος να αναθεωρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του», υποστηρίζοντας πως «η ιταλική κυβέρνηση στρέφεται ανοιχτά και συνειδητά ενάντια στις δεσμεύσεις προς την ίδια αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη - μέλη». Λέγοντας ότι «τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ιταλικής κυβέρνησης, έχουμε τρεις βδομάδες για έναν έντονο διάλογο, τον οποίο αντιμετωπίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο», έκρινε σκόπιμο να τονίσει: «Η παραβίαση των κανόνων ίσως με μια πρώτη ματιά να μοιάζει πρόκληση, αλλά είναι αυταπάτη ότι μπορεί να ξεφύγει κανείς χωρίς συνέπειες».

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είπε από τη μεριά του ότι «η απόφαση για απόρριψη του ιταλικού σχεδίου προϋπολογισμού δεν σημαίνει ότι είναι κλειστές οι πόρτες του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανένα "σχέδιο Β". Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες, διότι η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ» και ότι «αν η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών (...) Δεν παίζουμε ρώσικη ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας». Από τη μεριά του ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της «Λέγκας», δήλωσε ότι «μόνο το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας» και ότι «ακούμε τη γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω».

Προχτές το βράδυ, ο Σαλβίνι προσπάθησε να εμφανίσει τις διαφοροποιήσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης ως φιλολαϊκές, ενώ υπερασπίζεται τις προτεραιότητες του ντόπιου κεφαλαίου και να προκρίνει μεταρρυθμίσεις βολικές για την προσπάθειά του να ανακτήσει το έδαφος που έχασε σε σχέση με ανταγωνιστές του (όπως το γερμανικό και το γαλλικό κεφάλαιο) τα χρόνια της κρίσης.

Ενισχυμένη η «Λέγκα»

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό είναι τα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές που έγιναν στη βόρεια επαρχία της χώρας, Τρέντο, όπου η πλειοψηφία είναι γερμανόφωνοι. Η ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» έλαβε πάνω από 27% (ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που είχε πάρει το 2013), ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία στην οποία ήταν επικεφαλής πήρε συνολικά 47% και αναλαμβάνει πλέον τα ηνία των τοπικών αρχών, σε περιοχή την οποία παραδοσιακά έλεγχε η σοσιαλδημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ