Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι και η Ελλάδα με το ΝΑΤΟ στη Νορβηγία;

Το ΝΑΤΟ διεξάγει τη μεγαλύτερη πολεμική άσκηση της τελευταίας δεκαπενταετίας, με την ονομασία «Trident Juncture 2018». Πραγματοποιείται στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Νορβηγίας, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας, καθώς και στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού. Διαρκεί ένα μήνα, από 25 Οκτώβρη μέχρι 23 Νοέμβρη. Σε αυτήν την τεράστια πολεμική κινητοποίηση συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες, 10.000 οχήματα, 150 αεροσκάφη, 65 πλοία από 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα αποκτά και το γεγονός ότι συμμετέχει αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Θα είναι το πρώτο που πλέει στην περιοχή των ακτών της Νορβηγίας από τη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ασκήσεις όπως η «Trident Juncture 2018» έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα σε γρήγορους ελιγμούς μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων σε περίπτωση εισβολής ενάντια σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και ενεργοποίησης της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, του περίφημου «άρθρου 5» του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτήν την άσκηση δόθηκε ξεχωριστή σημασία στην κινητοποίηση του λαού της Νορβηγίας και στη συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις. Υπήρξαν μάλιστα σχετικές προετοιμασίες. Εχει ενημερωθεί ο λαός, όχι μόνο για την άσκηση αλλά και για το ρόλο του σε αυτήν.

Στην άσκηση αυτή, ίσως από τις πιο μεγάλες κινητοποιήσεις στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 4 αεροσκάφη «F-16» και παίρνει μέρος σημαντικός αριθμός ανώτερων αξιωματικών και των τριών όπλων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες για όλες αυτές τις πολεμικές προετοιμασίες. Αποδεικνύει ότι είναι το καλύτερο βαποράκι των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για όπου τη χρειαστούν.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι με γρήγορους ρυθμούς μετατρέπει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης ενάντια σε γειτονικούς λαούς, σε «μεντεσέ» ή «πόρτα» ή «αγωγό» για το πέρασμα των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Δεν είναι μόνο τα καλά λόγια του πρωθυπουργού «ότι ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» και ότι «η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερη από ποτέ».

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά επικίνδυνη, με το να σταλούν πολεμικά αεροσκάφη και στρατιωτικοί στον Βόρειο Πόλο.

Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ούτε σε ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, που καθαγιάζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Γυρίστε τους την πλάτη. Με το ΚΚΕ τώρα.


Τριαντάφυλλος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ