Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθρωποι με αυτισμό νοσηλεύονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Η «γύμνια» σε κρατικές δομές υποστήριξης ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, που έχει ως αποτέλεσμα την περιπλάνηση των ίδιων και των οικογενειών τους σε ΜΚΟ, ψυχιατρικές κλινικές και νοσοκομεία, δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες για τους ίδιους, τους υπόλοιπους ασθενείς και τους εργαζόμενους, έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια. Τελευταίο - και όχι μοναδικό - κρούσμα, η «νοσηλεία» δύο ανθρώπων με βαριάς μορφής αυτισμό και νοητική υστέρηση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ - Δαφνί).

Συγκεκριμένα, πριν από ένα μήνα, σε μέρα εφημερίας στο ΨΝΑ, μεταφέρθηκαν από την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» και εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή και εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας δύο ασθενείς με βαριάς μορφής αυτισμό και νοητική υστέρηση.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι νοσηλεύονταν στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) έως το 2011, όταν η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «αποασυλοποίησης», έβαλε λουκέτο στη λειτουργία του ΠΝΑ, του μοναδικού στην Αττική. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ειδική μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην ειδική μονάδα (2011 έως 2017), οι ασθενείς εισάγονταν για μικρά χρονικά διαστήματα σε κλινική Γενικού Νοσοκομείου, για λόγους νοσηλείας, θεραπείας και αποκατάστασης, και επέστρεφαν ξανά στην ειδική μονάδα. Τους τελευταίους μήνες, οι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν στην ψυχιατρική κλινική του «Γεννηματά», από όπου και μεταφέρθηκαν στο ΨΝΑ.

Να σημειωθεί ότι ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, και γι' αυτόν το λόγο ονομάζονται «διάχυτες». Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου, μια διαταραχή της ψυχολογικής του ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων ζωτικών για την ψυχοκοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ατόμου.

Παρ' όλα αυτά, οι δύο ασθενείς που πάσχουν από αυτισμό εισήχθησαν στο ΨΝΑ, στο ΠΡΟΚΑΤ 2ΑΒ, μονάδα χρόνιων ασθενών και μέσης νοσηλείας, η οποία αριθμεί 36 ασθενείς, οι περισσότεροι με ψυχιατρική συμπτωματολογία, δημιουργώντας εκρηκτικές και επισφαλείς συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους. Για την κάλυψη των αυξημένων και ειδικών αναγκών των δύο ασθενών, το τμήμα ενισχύεται, 4-5 φορές το 24ωρο, από άνδρες νοσηλευτές των κλινικών οξέων περιστατικών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμένουν οι κλινικές αποδυναμωμένες από προσωπικό, να μην υφίσταται το όριο προσωπικού ασφαλείας και να παραμένει μία νοσηλεύτρια για 35-40 ασθενείς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται σε κάθε κλινική.

«Η μονάδα αυτή δεν καθίσταται ασφαλής για τη νοσηλεία των δύο ασθενών, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι ασθενείς, αλλά και το προσωπικό. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική μονάδα φιλοξενίας, που θα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις φιλοξενίας τους. Παράλληλα, χρειάζεται άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στην Ειδική Αγωγή, για τη φροντίδα, τη λειτουργία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων με αυτισμό, γεγονός που δεν υφίσταται στο υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου μας», καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ, τονίζοντας ότι καθιστά υπεύθυνους την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κάθε αρμόδιο που δεν θα μεριμνήσει για τις ενέργειες φροντίδας και ασφάλειας των δύο ασθενών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση μεταφορά των παραπάνω ασθενών σε ειδική μονάδα, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας τους.

«Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της διάλυσης του μοναδικού παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανυπαρξία δημόσιων οικοτροφείων και ξενώνων για παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση, που θέλουν ειδική φροντίδα, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και εξειδικευμένες υλικοτεχνικές υποδομές. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση κλείνει δομές (πρόσφατο το παράδειγμα του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά) στο όνομα της ψευδεπίγραφης "αποασυλοποίησης", αφήνοντας ξεκρέμαστες και σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Θωμάς Δημουλάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ