Σάββατο 3 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 4 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
VOLLEY LEAGUE
Ξεκίνημα στη σκιά μεγάλων προβλημάτων

Στα προβλήματα της φετινής Volley League ήρθε να προστεθεί και η όξυνση της μάχης των ισχυρών για τα πρωτεία

Eurokinissi

Στα προβλήματα της φετινής Volley League ήρθε να προστεθεί και η όξυνση της μάχης των ισχυρών για τα πρωτεία
Μπορεί το φετινό πρωτάθλημα της Volley League να είχε το χαρακτήρα του μεταβατικού πριν από την αναδιάρθρωση που είχαν εξαγγείλει οι διοργανωτές από τη σεζόν 2019/20, ωστόσο το πρόσφατο ποδαρικό στην έναρξη της αγωνιστικής σεζόν κάθε άλλο παρά... γούρικο μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα όσα συμβαίνουν εξωαγωνιστικά είναι τελικά αυτά που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο ξεκίνημα της αγωνιστικής σεζόν. Αποχωρήσεις ομάδων, μπάχαλο και διαφωνίες για τα διαδικαστικά, αρκετά προβλήματα στα περισσότερα σωματεία, με κύριο το οικονομικό, αλλά και η επικίνδυνη ένταση του φανατισμού με αφορμή την κόντρα των «αιωνίων» σκιαγράφησαν το σκηνικό των τελευταίων ημερών.

Σε θολό τοπίο με το «καλημέρα»

Tον περασμένο Ιούλη η κλήρωση της ΕΣΑΠ για το νέο πρωτάθλημα περιλάμβανε 12 ομάδες, ωστόσο αυτό άρχισε με μείον 2, αφού στα μέσα Αυγούστου ο Εθνικός Πειραιώς ανακοίνωσε την αδυναμία του να συμμετάσχει λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ στο... παρά ένα της έναρξης κάτι τέτοιο και με την ίδια αιτία έπραξε και ο Ηρακλής Χαλκίδας. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα μπάχαλο, που οδήγησε στην αναβολή της έναρξης κατά μια βδομάδα (άρχισε τελικά στις 21/10) και την πρεμιέρα να γίνεται από τη 2η αγωνιστική. Σε αυτό συνετέλεσαν και οι διαφωνίες που προέκυψαν στη Λίγκα. Οπως το εάν θα πρέπει να καλυφθεί το κενό που άφησαν οι δύο αποχωρήσασες ομάδες της Α2 (ΟΦΗ και Ροδίων Αθλησις εκδήλωσαν ενδιαφέρον) ή το εάν θα γίνει νέα κλήρωση του πρωταθλήματος (αίτημα ορισμένων ομάδων). Τελικά, αποφασίστηκε να διεξαχθεί πρωτάθλημα 22 αγωνιστικών βάσει της κλήρωσης που είχε πραγματοποιηθεί και δύο ομάδες να έχουν ρεπό κάθε αγωνιστική. Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο... θολό ήταν το τοπίο που αφορούσε τη γενικότερη κατάσταση των σωματείων (τουλάχιστον των περισσότερων) λίγο πριν μπουν στη δράση. Συνέπεια αυτής ήταν αρκετά σωματεία ακόμα και με την έναρξη του αγωνιστικού μέρους να μην έχουν πάρει καν την τυπική αδειοδότηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, εξαιτίας παραλείψεων ή καθυστέρησης στην κατάθεση των φακέλων τους.

Το οικονομικό... πελάγωμα και η «βάρκα» της ΕΡΤ

Το οικονομικό μέρος ήταν για μια ακόμη χρονιά αυτό που απασχόλησε περισσότερο Λίγκα και σωματεία της Volley League, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη μεγάλη μείωση (στο μισό) του ποσού της μέχρι τώρα κεντρικής χορηγίας από τον ΟΠΑΠ. Η... κάποια λύση δόθηκε και σε αυτήν την περίπτωση από τον κρατικό κορβανά και την ΕΡΤ, η οποία διπλασίασε το ποσό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πρώτης κατηγορίας καλύπτοντας με κάποιο τρόπο τη... χασούρα. Μάλιστα, η φημολογία ήθελε την απόφαση να μην αναπληρωθεί το κενό στις ομάδες να συνδέεται με το μοίρασμα των χρημάτων με προφανή στόχο αυτά να μοιραστούν σε λιγότερους (10 αντί για 12). Σημειώνεται πως οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας των ανδρών λειτουργούν υπό ένα χρόνιο υβριδικό καθεστώς, όπου τυπικά θεωρούνται Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) των σωματείων που αντιπροσωπεύουν, έχοντας ωστόσο διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Και εδώ τα πράγματα δεν αλλάζουν από τις γενικότερες λογικές του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που αφορούν το κυνήγι του κέρδους, την ύπαρξη επιχειρηματιών ως ιδιοκτητών (τουλάχιστον στις ισχυρότερες εξ αυτών), την παρουσία χορηγών κ.λπ. Λογικές που αποτελούν παράλληλα την αιτία για τη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων είτε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους παίκτες (οφειλόμενα, ασφάλιση, διακοπές συμβολαίων, ρευστότητα στο εργασιακό μέλλον) είτε με την ύπαρξη του ίδιου του σωματείου (π.χ. στην περίπτωση αποχώρησης του επιχειρηματία - ιδιοκτήτη).

Με οξυμένη την κόντρα για τα πρωτεία

Την ίδια ώρα, το κυνήγι των όποιων κερδών επιφέρει και την όξυνση της μάχης για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο μεταξύ των ισχυρών βασικών πρωταγωνιστών. Στα δύο βασικά φαβορί, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ήρθαν να προστεθούν η επιστροφή στην κατηγορία της ΑΕΚ και οι ενισχυμένες (σε σχέση με την τελευταία διετία) φετινές φιλοδοξίες του Παναθηναϊκού.

Με το «καλημέρα» οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή το ντέρμπι για τη 2η αγωνιστική μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Κυψέλη και τη νίκη του δεύτερου (3-2 σετ). Ακολούθησαν τα έντονα παράπονα των γηπεδούχων «πράσινων» για ένα σοβαρό διαιτητικό λάθος στο τάι-μπρέικ και ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δυο ομάδων. Στο προσκήνιο επανήλθε η χρήση του Video Challenge (αντίστοιχο του ποδοσφαιρικού VAR) τουλάχιστον στα τηλεοπτικά παιχνίδια ή τα ντέρμπι, κάτι που σκοντάφτει στις δυσκολίες που αφορούν το κόστος εφαρμογής. Από την άλλη, παραδείγματα του παρελθόντος και μάλιστα με τραγικές συνέπειες (π.χ. δολοφονία οπαδού στα επεισόδια της Παιανίας) δείχνουν την επικινδυνότητα των όσων συμβαίνουν μεταξύ των ισχυρών και στο χώρο του βόλεϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ