Σάββατο 3 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 4 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η συναρπαστική ζωή του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι στη σκηνή

Συζήτηση με τον σκηνοθέτη της παράστασης Κώστα Νταλιάνη

«Το έργο του Μαγιακόφσκι είναι ο πληρέστερος ποιητικός πίνακας μιας εποχής, που εξαπέστειλε στους αιώνες ανθρώπινα σήματα με υπεράνθρωπη ένταση και στα καλά και στα άσχημα», έγραφε ο λογοτέχνης και μελετητής του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος.

Αυτό το τεράστιο λοιπόν έργο, αυτή η συναρπαστική προσωπικότητα «ζωντανεύει» πάνω στη σκηνή με τη νέα παράσταση του Θιάσου «Μοντέρνοι Καιροί», «Μαγιακόφσκι». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Νταλιάνης. Ερμηνεύει η Εβίτα Παπασπύρου. Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Παρασκευή στις 21.00, στο Θέατρο «Βαφείο» (Αγίου Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, μετρό «Κεραμεικός», τηλ. 210 3425 637).

Ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συζητήσει με τον σκηνοθέτη της παράστασης Κώστα Νταλιάνη.

* * *

-- «Μαγιακόφσκι», μια παράσταση που ζωντανεύει τον ποιητή και την εποχή του. Πείτε μας λίγα λόγια για το περιεχόμενο του έργου.

-- Η παράσταση αφηγείται τη συναρπαστική ζωή του μεγάλου Σοβιετικού ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, από τη νεαρή του ηλικία μέχρι τη δραματική στιγμή της αυτοκτονίας του.

Μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο - ποίηση, κείμενα για την τέχνη, επιστολές, άρθρα, ομιλίες, σελίδες ημερολογίου - ζωντανεύουν ο ποιητής και η εποχή του.

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία, οι μεγάλες στιγμές της ποίησής του, παθιασμένοι έρωτες και απογοητεύσεις, οι στιγμές της Οκτωβριανής Επανάστασης, οι συγκρούσεις, ο παράφορος χαρακτήρας του, η απομόνωσή του, το τραγικό φινάλε.

Ολα τα παραπάνω σε ένα θεατροποιημένο οδοιπορικό, που δίνει το στίγμα μιας επαναστατικής - καλλιτεχνικής στάσης ζωής, σε μια κορυφαία ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας.

Πάθος, συγκίνηση και χιούμορ χαρακτηρίζουν την παράσταση.

-- Γιατί τώρα Μαγιακόφσκι; Τι είναι αυτό που επιδιώκετε να επικοινωνήσετε με το κοινό;

-- Ο Μαγιακόφσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα. Εχει γράψει συγκλονιστικούς στίχους, που χαράζονται στο μυαλό ανεξίτηλα. Οι σκέψεις του, οι απόψεις του, τα κείμενά του είναι επίκαιρα μέχρι και σήμερα.

Η παράστασή μας δίνει, εκτός των άλλων, την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με το σπουδαίο έργο του ποιητή, με έναν τρόπο ζωντανό, θεατρικό, κατανοητό για όλους.

Η ζωή του Μαγιακόφσκι, ενός παράφορου επαναστάτη, παθιασμένου με τη ζωή και τον έρωτα, είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για μια απολαυστική και πλούσια σε πληροφορίες θεατρική παράσταση.

Παρουσιάζοντας τη ζωή του, τη σκέψη του και την εκπληκτική του ποίηση, ερχόμαστε σε επαφή με μιαν άλλη εποχή, σταθμό στην παγκόσμια Ιστορία της ανθρωπότητας. Μια εποχή με οράματα και ιδανικά, όπου οι άνθρωποι αφιέρωναν όλη τη ζωτική ορμή τους στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Μαγιακόφσκι μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας συγκινήσει, να μας ζεστάνει και να μας κάνει να βλέπουμε με τα δικά του μάτια, πάντα μπροστά, σε ένα φωτεινό μέλλον.

Ελπίζουμε οι λαμπεροί, γεμάτοι ήλιο στίχοι του Μαγιακόφσκι, να ρίξουν φως στην ασπρόμαυρη εποχή μας.

-- Ομολογουμένως, κοινή πεποίθηση όσων έχουν παρακολουθήσει την παράσταση, είναι ότι η επιλογή των αποσπασμάτων από έργα, συνεντεύξεις κ.λπ. του Μαγιακόφσκι είναι εξαιρετική. Περιγράψτε μας πώς δουλέψατε.

-- Δουλέψαμε για αυτήν την παράσταση οκτώ μήνες περίπου. Πρώτα - πρώτα μαζέψαμε όσο περισσότερο υλικό μπορούσαμε, για να εμβαθύνουμε, να κατανοήσουμε τον ποιητή και την εποχή του. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές αξιόλογες ελληνικές μεταφράσεις από σημαντικούς Ελληνες λογοτέχνες - μεταφραστές, σε διάφορες εκδόσεις. Ωστόσο, χρειάστηκε να μεταφράσουμε κι εμείς μη μεταφρασμένο υλικό από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά.

Μετά, έπρεπε να βάλουμε όλο αυτό το υλικό σε μια σειρά, σε μια τάξη, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό, σαφές και ενδιαφέρον, και κυρίως να μην αλλοιώνει την πραγματικότητα.

Εδώ ήταν δύσκολα τα πράγματα. Τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις; Με πραγματικό πόνο καρδιάς αποχωριστήκαμε κάποια υπέροχα κομμάτια. Αλλά χωρίς τολμηρό ψαλίδι, παράσταση δεν γίνεται.

Στο ζήτημα της μουσικής που θα πλαισίωνε την παράσταση, οδηγηθήκαμε εύκολα στον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο οποίος μάλιστα συνεργάστηκε αρκετές φορές με τον Μαγιακόφσκι. Στη μουσική του Σοστακόβιτς βρήκαμε κομμάτια επικά, κομμάτια λυρικά, σχολιαστικά, ό,τι χρειαζόμασταν κάθε φορά. Το πάντρεμα της ερμηνείας και της μουσικής αποτελεί μια ευχάριστη επίτευξη της παράστασης.

Παράλληλα με τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της παράστασης και της μουσικής επένδυσης, δουλεύαμε πάνω στο γενικό στήσιμο, τη σκηνοθεσία και κυρίως πάνω στην υποκριτική. Δεν ερμηνεύεται εύκολα ο Μαγιακόφσκι. Αυτός ο παθιασμένος, παράφορος επαναστάτης, ο τόσο τρυφερός και πονεμένος στον έρωτα, ο ακαταμάχητος και ακαταπόνητος υπερασπιστής των πρωτοποριακών καλλιτεχνικών - επαναστατικών ιδεών, αυτή η σπάνια, τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

Εδώ βρίσκεται και η ιδιαιτερότητα, το παράδοξο αν θέλετε, της παράστασής μας. Ο ρόλος του Μαγιακόφσκι ερμηνεύεται από μια γυναίκα ηθοποιό, την Εβίτα Παπασπύρου, παλιό και έμπειρο στέλεχος του Θιάσου «Μοντέρνοι Καιροί». Γιατί; Γιατί έχει μια απίστευτα στενή συγγένεια η Εβίτα Παπασπύρου με τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Στο πάθος, στο ταμπεραμέντο, στην ψυχική δύναμη, στο μέγεθος, στην ένταση και το βάθος των συναισθημάτων. Το τελικό αποτέλεσμα της παράστασης, εμείς οι δημιουργοί, το υπογράφουμε ανεπιφύλακτα.

-- Ξεκινήσατε την περασμένη Παρασκευή. Είναι νωρίς, αλλά ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής;

-- Μόλις τώρα ξεκινήσαμε τις παραστάσεις. Ωστόσο, η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο θερμή, τόσο ειλικρινής, τόσο αυθόρμητη, που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Η αίθουσα είχε έναν έντονο, υγρό από τη συγκίνηση ηλεκτρισμό. Δεν σταματούσε το χειροκρότημα, ζεστές ήταν οι αγκαλιές, υγρά τα μάτια, βουβά τα στόματα.

Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τον θίασο «Μοντέρνοι Καιροί». Πιστεύουμε και ελπίζουμε το κοινό να ανταποκριθεί στην επιλογή μας και να αγκαλιάσει με θέρμη την παράσταση. «Μια παράσταση που αφήνει ανεξίτηλες μνήμες στο μυαλό και την καρδιά των θεατών». Αυτό τουλάχιστον μας είπαν συγκινημένοι, πολλοί, γνωστοί και άγνωστοι θεατές μας.

Ας κλείσουμε, με δυο στίχους του Μαγιακόφσκι:

«...εγώ για σας θα ξεριζώσω την καρδιά μου, θα την ποδοπατήσω

κι έτσι μεγαλωμένη και καταματωμένη, θα σας τη δώσω για σημαία».


Α. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ