Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο πρώτος λογοτεχνικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο λογοτεχνικός περίπατος εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που «αγκαλιάζουν» το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο».

Το πρωί της Κυριακής, άνθρωποι κάθε ηλικίας συναντήθηκαν στην κεντρική πύλη του Εθνικού Κήπου, που ήταν και το σημείο εκκίνησης του περιπάτου, για να αναζητήσουν τα ίχνη των λογοτεχνών μας. Με κέφι, μεράκι και πολλή όρεξη, αλλά και με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα στενά της Πλάκας, στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της φιλολόγου Νατάσσας Αβραμίδου, που ήταν και η ξεναγός. Μαζί με τις διηγήσεις για τη ζωή των λογοτεχνών, αλλά και την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έργα τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν παραπάνω τους λογοτέχνες, αλλά και να γνωρίσουν πλευρές της ίδιας της ιστορίας της Αθήνας και πώς αυτή επέδρασε στη ζωή και το έργο των λογοτεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος λογοτεχνικός περίπατος θα επαναληφθεί την Κυριακή 2 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί, καθώς ο κατάλογος των συμμετεχόντων για τις 4/11 είχε συμπληρωθεί από νωρίς και ήταν πολλοί αυτοί που δεν κατόρθωσαν να συμμετάσχουν.

Ο δεύτερος λογοτεχνικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοέμβρη, με σημείο συνάντησης το καφενείο «ΝΕΟΝ» στην Ομόνοια, στις 11 π.μ. Στην Ομόνοια λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν και λογοτεχνικά στέκια. Ενα απ' αυτά είναι το «Μπάγκειον», που το υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου (Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ρώμος Φιλύρας, Κώστας Βάρναλης, Μαρία Πολυδούρη κ.ά.). Στη συνέχεια θα σταθούμε στο «Πατάρι του Λουμίδη», για να συναντήσουμε πολλούς εκπροσώπους της λεγόμενης γενιάς του '30. Συνεχίζουμε προς το Πανεπιστήμιο και την οδό Ασκληπιού, στην έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος», όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Τέλλος Αγρας, Ρώμος Φιλύρας, Κλέων Παράσχος, Κώστας Βάρναλης, Δημήτρης Ταγκόπουλος αλλά και ο γείτονάς τους Κωστής Παλαμάς. Μετά από μια ενδιάμεση στάση στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil», σημείο συνάντησης ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων μεταπολεμικά, θα ανηφορίσουμε στο καφενεδάκι της Δεξαμενής για να μιλήσουμε για σημαντικούς και πρωτοπόρους Ελληνες ποιητές και πεζογράφους, όπως την Γαλάτεια και τον Νίκο Καζαντζάκη, την Ελλη Αλεξίου, τον Κώστα Βάρναλη, τον Μάρκο Αυγέρη αλλά και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ