Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Θερμοκήπιο» επιχειρηματικών κερδών η αντιλαϊκή κλιμάκωση

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 19 Νοέμβρη θα συζητηθούν τα τελικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και για τον επιμερισμό των περικοπών ανάμεσα στις συντάξεις και σε κρατικά κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, επισημαίνουν ότι αναζητείται η «χρυσή τομή». Αυτή με τη σειρά της «θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό των ειδικών συνθηκών θερμοκηπίου» που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας.

Ως ειδικές συνθήκες «θερμοκηπίου» χαρακτηρίζονται οι ρυθμίσεις διευκόλυνσης στις αποπληρωμές του ελληνικού κρατικού χρέους, μεταξύ άλλων με τη «μεταμνημονιακή συμφωνία» που προβλέπει επιμήκυνση των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κατά 10 χρόνια, από το 2022 στο έτος 2032.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως η «συζήτηση» βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ. Βέβαια, αποφασιστικό ρόλο θα έχει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που αποτελεί τον χρηματοδότη του ελληνικού κράτους στο πλαίσιο των μνημονίων από την πλευρά της Ευρωζώνης. Μετά την ολοκλήρωση της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως «οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητιούνται με τους θεσμούς και αυτό γίνεται τώρα».

Θυμίζουμε ότι η «μεταμνημονιακή συμφωνία», για την περίοδο 2023 - 2060, προδικάζει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ. Βέβαια, το κριτήριο για το ύψος των πλεονασμάτων στις επόμενες δεκαετίες συνδέεται με τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους, από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, μέσω των «πλεονασμάτων».

Δεσμεύονται οι μετοχές Σάλλα στην Παγκρήτια

Στο μεταξύ, εντολή για δέσμευση των μετοχών που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας, έδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με επικεφαλής την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αν. Ζαΐρη.

Η δέσμευση αφορά τόσο τις προσωπικές μετοχές του Μιχ. Σάλλα, όσο και εταιρειών συμφερόντων του, οι οποίες επίσης μετέχουν στην Παγκρήτια Τράπεζα. Οπως έγινε γνωστό, η δέσμευση συνδέεται με εκκρεμείς υποθέσεις που έχει ο μεγαλομέτοχος, οι οποίες είτε βρίσκονται ακόμα σε στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης από εισαγγελέα είτε στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ