Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Συνέδριο νοθείας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων

Από την κινητοποίηση σωματείων και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό
Από την κινητοποίηση σωματείων και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό
Ενα ακόμα συνέδριο μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων, με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, πραγματοποιήθηκε προχτές στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ).

Κόντρα στις μεθοδεύσεις νοθείας και στο κλίμα εκφυλισμού που επέβαλε η συνδικαλιστική πλειοψηφία, οι εκλεγμένοι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) έδωσαν τη μάχη να αναδειχθεί η ανάγκη ισχυροποίησης των συνδικάτων κόντρα στην εργοδοσία και όλους τους μηχανισμούς της.

Σε αυτό το πλαίσιο, σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργάνωσαν τη μέρα του Συνεδρίου μαζική κινητοποίηση με πορεία προς το Εργατικό Κέντρο, για να καταγγείλουν την εκφυλιστική κατάσταση στο ΕΚΗ και να αναδείξουν την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, οι οποίοι και μέσα στις εργασίες του Συνεδρίου μετέφεραν με τις τοποθετήσεις τους την πείρα από τη δράση των σωματείων όλο το προηγούμενο διάστημα, τη δράση που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες για την προετοιμασία των απεργιακών μαχών, κατήγγειλαν τη στάση και τον ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και ζήτησαν συνέδριο δημοκρατικό, με ουσιαστική συμμετοχή και διαδικασίες.

Καθοριστικές παρεμβάσεις από τις ταξικές δυνάμεις

Σε ανακοίνωσή της για το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚΗ, η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στο Συνέδριο ο διοικητικός απολογισμός καταψηφίστηκε από το 25% του σώματος και για πρώτη φορά σε Συνέδριο του ΕΚΗ καταψηφίστηκε και ο οικονομικός απολογισμός με αντίστοιχο ποσοστό, ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων της ΔΑΣ. Για πρώτη φορά εκλέχτηκε αντιπρόσωπος της ΔΑΣ στην εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου, με ποσοστό 34,7%.

Οι καταγγελίες της ΔΑΣ για ένα συνέδριο ψηφοκαταμέτρησης για τις καρέκλες, μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, επιβεβαιώθηκαν, αφού επιχειρήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής εφορευτικής επιτροπής, ψήφισης του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού χωρίς να γίνει οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, πριν πραγματοποιηθεί η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων!

Παρ' όλη την προσπάθεια εκφυλισμού, οι δυνάμεις της ΔΑΣ επέβαλαν για πρώτη φορά μία διαδικασία νομιμοποίησης αντιπροσώπων μέσα στο Συνέδριο, ενώ το σώμα ομόφωνα υπερψήφισε να κοπούν εξόφθαλμες περιπτώσεις νόθων αντιπροσώπων (Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΗ) και τη διαγραφή 5 σωματείων - σφραγίδων από τη δύναμη του ΕΚΗ.

Από την άλλη, στο Συνέδριο νομιμοποιήθηκε ως αντιπρόσωπος ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚΗ από το Σωματείο Χειριστών, μόνιμος υπάλληλος της Περιφέρειας, αντιπρόσωπος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων, μόνιμος υπάλληλος του δήμου Χερσονήσου, καθώς και δύο συνταξιούχοι από το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών και από το Σωματείο Καθαριστριών, κατά παράβαση του καταστατικού του ΕΚΗ. Νομιμοποιήθηκαν αντιπρόσωποι σωματείων όπου έχει επιβεβαιωθεί εκτεταμένη νοθεία (Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, Σύνδεσμος Σταφυλεργατών, Σωματείο Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις), ενώ βάσει των καταγγελιών του γραμματέα του ΕΚΗ, υπήρξαν μέχρι και πλαστογραφημένες παραιτήσεις αντιπροσώπων (Σωματείο Μαγείρων και λοιπού προσωπικού Κουζίνας). (...) Για όλες αυτές τις καταγγελίες δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους εκλεγμένους, από τους απερχόμενους του ΔΣ να τις αντικρούσει.

Κατά τη συνεδριακή διαδικασία, το προεδρείο αναγκάστηκε, έπειτα από την απαίτηση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ, να κάνει στοιχειωδώς διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, όπου μόλις ολοκληρώθηκε ξεκίνησε η μαζική αποχώρηση των συνέδρων από την αίθουσα για "την κάλπη". Ούτε μια λέξη δεν βρήκε να πει το προεδρείο για την προετοιμασία των απεργιών που έχουν εξαγγελθεί το επόμενο διάστημα, ούτε καν για την απεργία στις 28 Νοεμβρίου, που εξήγγειλε η ίδια η ΓΣΕΕ.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ανέδειξαν επίσης, πέρα από τις νοθείες και παρατυπίες, και το φαγοπότι που έχει στηθεί με τα χρήματα του ΕΚΗ, δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων, για να εκτρέφεται μία δράκα συνδικαλιστών που έχει κάτσει στο σβέρκο των εργαζομένων».

Καταλήγοντας η ΔΑΣ καλεί «τους εργαζόμενους, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που δεν ανέχεται να παγιωθεί μια τέτοια σήψη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δρόμο του αγώνα, να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες του ΕΚΗ στις 17 - 19 Νοεμβρίου, που αποτελούν τη μόνη εγγύηση για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα συγκρούεται με τη μεγαλοεργοδοσία και τα συμφέροντά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ