Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στέφανος Παπαγεωργάκης
Στέφανος Παπαγεωργάκης
Φωτ. 2

Πρωτοπόρος κομμουνιστής στη Φθιώτιδα ο αείμνηστος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΗΣ, γνωστός ως Στραβοτζανής. Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα Λοκρίδας στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στο επάγγελμα ήταν οικοδόμος και μαραγκός. Οργανώθηκε νωρίς και δούλεψε συνδικαλιστικά και πολιτικά από το 1922. Υπήρξε γραμματέας του πρώτου κομματικού πυρήνα στο χωριό.

Στην Κατοχή ήταν ο καθοδηγητής της Oργάνωσης του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Το 1944 και στην Απελευθέρωση ήταν μέλος και γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μώλου. Γνώρισε απίθανες διώξεις, ξυλοδαρμούς προπολεμικά και επί δικτατορίας Μεταξά. Στάλθηκε εξορία.

Μετά την Απελευθέρωση φυλακίστηκε για πολλά χρόνια σε διάφορες φυλακές και κατά τον Εμφύλιο στην Κέρκυρα.

Αποφυλακίστηκε μετά το 1955 με καταστρεμμένη υγεία.

Εμεινε πιστός στο Kόμμα ως το τέλος της ζωής του.

Πέθανε, σε ηλικία 80 χρόνων, στις 3 Γενάρη 1984.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, μοιράστηκε τα βάσανα και τους κατατρεγμούς με τη συντρόφισσα της ζωής του ΒΑΣΙΛΩ από το χωριό Ζηλευτό Λαμίας. Διωγμένοι από τη Μενδενίτσα κατέφυγαν εκεί, όπου πέρασαν τα γηρατειά τους. Πιστή στο κόμμα, στο λαϊκό κίνημα και στον άντρα της.

Αυτή η αντρειωμένη και ακατάβλητη αγωνίστρια πέθανε πέρυσι στις 10 Οκτώβρη 2000, σε ηλικία 90 χρόνων.

Σπύρος Στεφανίτσης
Σπύρος Στεφανίτσης
Στη μνήμη τους, ο γιος τους Δημήτρης και τα εγγόνια τους Γιάννης και Βάσω προσφέρουν στη ΝΕ Φθιώτιδας για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 25.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρω στο κόμμα του 50.000 δρχ., για ενίσχυση των αγώνων στο χώρο των μεταναστών, αγώνων που τίμησε με την παρουσία του ο ακάματος αγωνιστής στη Γερμανία και σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης βρέθηκε πάντα μπροστάρης, μέσα από υπεύθυνες θέσεις στο Κόμμα και στο μεταναστευτικό κίνημα, στους αγώνες των μεταναστών στην ξενιτιά και στην Ελλάδα, στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους για καλύτερες συνθήκες ζωής και για ένα καλύτερο αύριο, πάντα πιστός στο κόμμα του και στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Μενέλαος Σαραφίδης

  • Η Οργάνωση του DKR (Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα) Gutersloh προσφέρει 20.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», στη μνήμη του αγωνιστή ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, γραμματέα της ΚΟ ΟΔΓ του ΚΚΕ.

Ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης πρόσφερε όλα στα χρόνια της δράσης του πολλά, τόσο στο ελληνικό μεταναστευτικό κίνημα, όσο και στο εργατικό και φιλειρηνικό κίνημα της ΟΔΓ. Συντέλεσε, επίσης, στη συνεργασία στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού, ανάμεσα στο DΚR και το ΚΚΕ.

Θανάσης Σούλιας
Θανάσης Σούλιας
Η οργάνωση του DKR Gutersloh

  • Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟ της ΟΔΓ του ΚΚΕ, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Γιώργος και Εντιθ Μαντίκου

* * *

Φωτ.

Στις 31 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μου σύζυγος, σύντροφος και καθοδηγητής μου, ο αταλάντευτος κομμουνιστής ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ, ο οποίος θα ζει πάντα στις καρδιές μας.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των συντρόφων μας, μελών και στελεχών του ΚΚΕ ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, ΚΩΣΤΑ ΚΕΦΑΛΕΛΗ, ΚΩΣΤΑ ΛΙΤΣΑ, ΦΙΛΙΠΠΑ ΜΑΥΡΙΚΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΖΟΥ, του τότε νεολαίου ΓΙΩΡΓΟΥ (Τζίκα) ΠΑΣΧΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΓΓΟΤΑΚΗ, ΑΧΙΛΛΕΑ και ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΜΙΜΗΛΙΔΗ, ΘΩΜΑ ΣΤΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού.

Γιαννούλα Παπαγεωργάκη

* * *

Φωτ

Σήμερα, Κυριακή 4 Νοέμβρη, στο Βαθύ Κιλκίς, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τελευταία επιθυμία του, η οικογένειά του προσφέρει 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής.

  • Επίσης στη μνήμη του Στέφανου Ελευθεριάδη, οι σύντροφοί του από την οργάνωση στην οποία ανήκε, πρόσφεραν στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής, 30.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος και αξέχαστος θείος μας ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΛΑΝΑΣ, για μας, υπήρξε ένας υπέροχος αγωνιστής, μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες του λαού. Εφηβος πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας στην περιοχή της Λάρισας ως μέλος της ΟΚΝΕ και στη συνέχεια του ΚΚΕ. Ο Αχιλλέας Μπλάνας αγωνίστηκε μια ζωή ακούραστα και χωρίς αναπαμό. Αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του σύγχρονου πρωτοπόρου αγωνιστή για την πραγματοποίηση των ανικανοποίητων ως τώρα οραμάτων της ανθρωπότητας για έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο, ανθρωπινότερο.

Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα που αγωνίζεται για να πραγματοποιηθούν τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Σπύρος - Μαρία - Νίκος - Ευγενία

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των αδελφών μας αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΟΥΠΙΝΑ και ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΙΝΑ, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μεταμόρφωσης, 30.000 δρχ.

Αριστείδης και Μπάμπης Ζούπινας

* * *

Φωτ.

Στις 3 Νοέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη κόρη μας ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ ΓΚΑΝΙΔΟΥ. Γεννήθηκε την 1η Μάη 1950 στην πόλη Μπερκόβιτσα της Βουλγαρίας. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Ο θάνατός της άφησε μεγάλο πόνο στη ζωή μας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 20.000 δρχ., στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Διαλεχτή και Λογαρινός Γκανίδης

* * *

Φωτ.

Στον ΘΑΝΑΣΗ ΣΟΥΛΙΑ: Πάντα θα είσαι παρών στις καρδιές μας, παρόλο που πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατό σου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη και 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας και αξέχαστου ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΦΟΥ, προσφέρουμε στη μνήμη του 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 25.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λιτόχωρου.

Πέτρος Γιαλής
Πέτρος Γιαλής
Η σύζυγος Μαριάνθη Κουφού

Τα παιδιά του

* * *

Στις 15 του περασμένου Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΪΚΟΥΔΗΣ. Ολη του τη ζωή, ως μέλος του ΚΚΕ, την αφιέρωσε στον αγώνα για την προκοπή και την ευτυχία του ελληνικού λαού.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Ηλιούπολης, η γυναίκα του Διαλεχτή και τα παιδιά του 10.000 δρχ. και οι φίλοι του Θεόδωρος και Εφη Γουρδουράκου 5.000 δρχ.

* * *

Ο αδελφός μου ΣΠΥΡΟΣ Γεράσιμου ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, σκοτώθηκε στις 19 Ιούλη 1944 στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας σε μάχη με Γερμανούς και συνεργάτες τους.

Ο άλλος αδελφός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γεράσιμου ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ, ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έπεσε στις 29 Σεπτέμβρη 1949 στη θέση Σέλα Κεφαλονιάς σε μάχη με μοναρχοφασίστες.

Στη μνήμη τους προσφέρω 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω Εργατικής Αχτίδας.

Φώτης Γερασ. Γρηγοράτος, αντιστασιακός

* * *

Φωτ.

ΙΩΑΝΝΗΣ Λεωνίδα ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ: Καλέ μου πατερούλη. Στις 29 Σεπτέμβρη 2001, ημέρα Σάββατο, αποφάσισες να βαδίσεις στα μονοπάτια της αθανασίας. Με τα ματάκια σου βασιλεμένα από το χάραμα της Παρασκευής, άφησες απλά και αθόρυβα την τελευταία σου ανάσα, έτσι όπως φυσούσες τον καπνό του τσιγάρου σου. Δυσκολεύομαι να δεχτώ την απουσία σου. Η καρδιά μου ματώνει. Από την ψυχή μου όμως κι από τη σκέψη μου δε φεύγεις ούτε λεπτό. Για μένα εξακολουθείς να υπάρχεις, ζεις.

Αισθάνομαι τη ματιά σου να με ζεσταίνει, το χέρι σου στα μαλλιά μου, ακούω τη φωνούλα σου να μου λέει «εσύ είσαι μικρό μου κοριτσάκι;». Ταξιδεύω στα περασμένα, θυμάμαι τα «ταξίδια» σου στη Λήμνο, στη Λέρο, στον Αϊ - Στράτη, στη Μακρόνησο, στη Γιούρα. Θυμάμαι τους εκτοπισμούς, τις φυλακές, το πρόσωπό σου πίσω από τα κάγκελα του κελιού στο Μεταγωγών και τα χέρια σου να σφίγγουν δυνατά τις σιδεριές. Είμαι ακόμα παιδούλα καθισμένη στα γόνατά σου κι ακούω με προσοχή να μου εξηγείς ότι σε παίρνουν από κοντά μου και σε φυλακίζουν, γιατί θέλεις έναν κόσμο δίκαιο - ειρηνικό - σοσιαλιστικό. Οσο ζούσες, αγωνιζόσουν με όσες δυνάμεις είχες, το όνειρό σου να γίνει πραγματικότητα.

Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
Τώρα μπαμπακούλη μου, η συντρόφισσά σου, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, σοσιαλιστικός, όπως τον ονειρευόσουν.

Στη μνήμη του Ιωάννη Αρβανιτάκη, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η κόρη του

* * *

Στη μνήμη του μαχητή του ΔΣΕ ΧΑΡΙΤΟΥ ΣΥΡΜΑΝΙΤΣΑ και του αγωνιστή ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΑΖΕΠΗ, ο Σταύρος και η Ελένη Συρμανίτσα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ασβεστοχωρίου, 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 5 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας και αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΙΧΟΥ από την Ελασσόνα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέλους της ΚΟΒ Ελασσόνας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ελασσόνας και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΙΖΑΚΗ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1949 από τρομοκράτες της Εθνοφρουράς, του αδελφού μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΡΙΖΑΚΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στο Κάμενικ Γράμμου το 1949, του γιου μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΡΙΖΑΚΗ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Γερμανία το 1992. Καθώς, επίσης, στη μνήμη του γαμπρού μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΝΤΡΑ, ο οποίος πέθανε το 1993, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 15.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Αθανάσιος Ριζάκης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 10 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΦΕΙΡΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ της οποίας ήταν μέλος.

Γιώργος - Λούλα

* * *

Φωτ.

Στις 24 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΝΤΙΝΟΥ ΚΕΡΧΟΥΛΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 40.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 29 Σεπτέμβρη 2001 «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ.

Μετά την Απελευθέρωση, γεύτηκε τις διώξεις, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις σε Αίγινα, Κέρκυρα, Αβέρωφ. Κράτησε, όμως, αταλάντευτη και ανυποχώρητη στάση. Ηταν γνήσιος αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ και ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε μέλος του.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του γίνεται σήμερα, 4 Νοέμβρη, στις 9.30 π.μ., στην εκκλησία Ανάληψης στα Βριλήσια.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Βριλησίων για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η κόρη του Αργυρώ

* * *

Ο Τιμόθεος Γεράκης προσφέρει ολόκληρη τη σύνταξή του ενός μηνός, 150.000 δρχ., για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας, στη μνήμη των παλαίμαχων μελών του ΚΚΕ και συνδικαλιστών του Πειραιά: ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΤΣΗ, ΜΗΤΣΟΥ ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΖΙΚΟΥ, της αδελφής του ΒΟΥΛΑΣ ΜΠΑΖΙΚΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Φωτ.

Στις 22 Οκτώβρη έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή αδελφού μας ΣΠΥΡΟΥ Λ. ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗ.

Προς τιμήν του, καθώς και στη μνήμη όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Κεφαλονιάς - Ιθάκης προσφέρουμε για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη του ΚΚΕ 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Γιάννης και Πίτσα Στεφανίτση

* * *

Η Κατερίνα Μπλίκα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Αθήνας, 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΛΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ