Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
ΕΣΗΕΑ - ΕΣΡ
Κεντρικό ζήτημα η αντικειμενική ενημέρωση

Θέματα που αφορούν στην αντικειμενική ενημέρωση και στη δημοσιογραφική δεοντολογία, και μάλιστα σε μια περίοδο πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά του Αφγανιστάν, συζήτησαν σε συνάντησή τους οι αντιπροσωπείες της ΕΣΗΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 18 του Οκτώβρη, ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη δεοντολογία της δημοσιογραφικής εργασίας σε πολεμική συγκυρία.

Τόσο το ΕΣΡ όσο και η ΕΣΗΕΑ, όπως αναφέρεται στο «μνημόνιο συνεργασίας ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ», επισήμαναν την ανάγκη, σε μια πολεμική συγκυρία όπως είναι η σημερινή, ν' αναχθεί η αντικειμενική ενημέρωση σε κεντρικό ζήτημα για τους θεσμούς και την κοινωνία. Μελετήθηκε, κατά συνέπεια, η δυνατότητα εφαρμογής άρθρου του νόμου για τα ΜΜΕ του 1995, σύμφωνα με το οποίο «οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, διάρκειας δύο πρώτων λεπτών της ώρας καθημερινά». Απόρροια αυτής της διάταξης είναι πως οι ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας μπορούν να ενσωματώνονται στο πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται η ανάγκη μιας σφαιρικής ρύθμισης θεμάτων επικοινωνίας, ανεξάρτητα από το είδος του μέσου που χρησιμοποιείται, ώστε ν' αντιμετωπίζονται συνολικά τα θέματα που αναφέρονται στην αντικειμενική ενημέρωση του κοινού μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. Στις ανάγκες της σφαιρικής ρύθμισης αναφέρεται και το δημοσιογραφικό επάγγελμα, με τη βιωσιμότητα των καναλιών, τις θέσεις εργασίας δημοσιογράφων και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Το κοινό μνημόνιο της ΕΣΗΕΑ και του ΕΣΡ αναφέρεται και στην περίπτωση του «αποκλειστικού» ρεπορτάζ του ΤΕΜΠΟ από το Αφγανιστάν, ρεπορτάζ που αμφισβητήθηκε και υπήρξαν καταγγελίες πως η μετάδοση δεν ήταν από το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, στο μνημόνιο αναφέρεται: Σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για σειρά ρεπορτάζ-οδοιπορικών στο Αφγανιστάν, που μεταδόθηκαν από το ΤΕΜΠΟ, και την αυτεπάγγελτη έρευνα του ΕΣΡ για το ίδιο θέμα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο στη μεν ΕΣΗΕΑ ν' αποσταλούν, ύστερα από αίτησή της, τα επίμαχα ρεπορτάζ σε βιντεοταινία κακής ποιότητας ήχου και εικόνας, που δεν επέτρεπε την «ανάγνωση» του ρεπορτάζ. Στο δε ΕΣΡ μέχρι τη μέρα της συνάντησης των δύο πλευρών δεν είχαν αποσταλεί τα ρεπορτάζ, παρά το σχετικό έγγραφο του ΕΣΡ, που παραλήφθηκε «αυθημερόν από το ΤΕΜΠΟ» (15.10.2001). Ο τηλεοπτικός σταθμός είχε την υποχρέωση να στείλει τη βιντεοκασέτα σε διάστημα δύο εργάσιμων ημερών, «γεγονός που επιβαρύνει τη θέση του τηλεοπτικού σταθμού».

Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών της ΕΣΗΕΑ και του ΕΣΡ αναζητήθηκαν, επίσης, τρόποι για από κοινού ενέργειες των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων, όπως ΕΣΗΕΑ, ΕΣΡ και τηλεοπτικοί σταθμοί. Εγιναν προτάσεις, σε συνδυασμό και με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να εκπονηθούν μελέτες και να διοργανωθούν ημερίδες με σκοπό τη «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με τα εχέγγυα αντικειμενικής μετάδοσης των ειδήσεων σε πολεμική περίοδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ