Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
«Νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοτάξια σε όλη τη χώρα!

Στο επίκεντρο η πάλη για κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα

Αθήνα
Αθήνα
Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στα μεγάλα εργοτάξια, συμμετοχή της τάξης του 90% στη συμβατική οικοδομή και απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις, πραγματοποιήθηκε χτες η πανελλαδική πανοικοδομική απεργία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές «νέκρωσαν» τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας κλαδική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Εστειλαν παράλληλα μήνυμα καταδίκης της επιχείρησης τρομοκράτησης των εργαζομένων, η οποία εντείνεται το τελευταίο διάστημα και εκδηλώθηκε και χτες στην Αθήνα, όταν ασφαλίτης τράβηξε όπλο σε ομάδα απεργιακής περιφρούρησης (βλ. περισσότερα στο διπλανό ρεπορτάζ).

Μεταξύ άλλων, καθολική συμμετοχή στην απεργία καταγράφηκε στο εργοτάξιο της κατασκευής του αγωγού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στην ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της «Παπαστράτος» στον Πειραιά, στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, στα μεγάλα έργα στην Πάτρα, στα έργα στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Αυτή είναι η απάντησή μας, αυτή είναι η δύναμή μας», τόνισαν οι εργαζόμενοι και με παρακαταθήκη την επιτυχία της πανοικοδομικής κινητοποίησης, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Συνέχεια σε έναν πολύμηνο αγώνα - Επόμενο βήμα η πανεργατική απεργία

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Οικοδόμων περιφρούρησε από νωρίς το πρωί την απεργία σε εργοτάξια και γιαπιά, οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία που κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερης Τάξης (ΣΤΕΑΤ). Εκεί υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, κατήγγειλε ότι για μια ακόμα φορά οι εργοδοτικές ενώσεις δεν έδωσαν συγκεκριμένη απάντηση πάνω στο σχέδιο ΣΣΕ. Στις πιέσεις της Ομοσπονδίας οι εργοδότες αντέτειναν πως θα έχουν γραπτή απάντηση στα τέλη Νοέμβρη.

«Τα επόμενα βήματα τα έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο Γ. Τασιούλας, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να προετοιμάσουν με όλες τους τις δυνάμεις την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας. «Ο,τι θα κερδίσουμε, θα το κερδίσουμε με τις δυνάμεις μας», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα θα υποχρεωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία να δώσουν αυξήσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Μισθωτών - Τεχνικών και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων.

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Με την απεργία μας σήμερα δίνουμε συνέχεια σε έναν πολύμηνο και σκληρό αγώνα που έχουμε ξεκινήσει μέσα στους χώρους δουλειάς, με παρεμβάσεις στον Σύνδεσμο των Κατασκευαστών και τις κατασκευαστικές εταιρείες, στα αρμόδια υπουργεία και τους άλλους κρατικούς φορείς, με σκοπό την υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς», τόνισε από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος ο Γ. Τασιούλας.

Πρόσθεσε πως η απεργία αφορά επίσης τον αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων, για μέτρα «που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχουμε δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων «που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τις συντάξεις και τις παροχές που έχουμε πληρώσει με πολύ ιδρώτα και κόπο», για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

«Η απεργία είναι βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα. Είναι η ζωντανή, μαχητική, αποφασιστική προετοιμασία του κλάδου για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, σε όλη τη χώρα, στις 28 Νοέμβρη», υπογράμμισε και τόνισε πως η μάχη δίνεται απέναντι στην κυβέρνηση, την εργοδοσία αλλά και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

«Αυτό που γίνεται σε Εργατικά Κέντρα, η σύγκρουση που διεξάγεται με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό δεν γίνεται για να αποτυπωθούν μονάχα οι πραγματικοί συσχετισμοί, για να αντιμετωπιστεί η νοθεία», σημείωσε και εξήγησε: «Είναι μάχη για τον προσανατολισμό του κινήματος. Αυτοί θέλουν ένα κίνημα καθηλωμένο, προσαρμοσμένο στα "θέλω" του ΣΕΒ και των αφεντικών. Εμείς παλεύουμε για ένα κίνημα που θα βάζει μπροστά τα "θέλω" και τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Που θα συγκρούεται με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που θα παλεύει κάτω από τη σημαία των δικών του συμφερόντων και της προοπτικής που έχει ανάγκη η φτωχολογιά, μιας προοπτικής που μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ