Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές κόντρες

Ο επικεφαλής των διαφωνούντων Συντηρητικών βουλευτών Τζ. Ρ. Μογκ

Copyright 2018 The Associated

Ο επικεφαλής των διαφωνούντων Συντηρητικών βουλευτών Τζ. Ρ. Μογκ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά την αδυναμία των βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που διαφωνούν με την προτεινόμενη συμφωνία για το Brexit, να συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 επιστολών που απαιτείται για να προκαλέσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, οι ενδοαστικές κόντρες στο Λονδίνο δεν δείχνουν να καταλαγιάζουν, καθώς χτες βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, επανέλαβαν ότι θα άρουν την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης και θα καταψηφίσουν το σχέδιο συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ομάδας των διαφωνούντων βουλευτών, Τζέικομπ Ρις Μογκ, παραδέχτηκε ότι στο γραφείο του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος έφτασαν τελικά μόλις 26 επιστολές για τη δρομολόγηση κίνησης δυσπιστίας σε βάρος της αρχηγού του κόμματος (είχε διαρρεύσει ότι οι επιστολές ήταν 43), επειδή αρκετοί ενώ το υποσχέθηκαν, αποφάσισαν τελικά να μην τις αποστείλουν. Ανάμεσα σε αυτούς που μετανόησαν ήταν και ο πρώην υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο Μογκ αρνήθηκε ότι ταπεινώθηκε ο ίδιος και οι άλλοι 25 Συντηρητικοί βουλευτές που θέλησαν να προκαλέσουν την αρχηγό του κόμματος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η παραμονή της στην ηγεσία των Συντηρητικών στην περίπτωση που καταψηφιστεί το σχέδιο συμφωνίας για Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παράλληλα, χτες βουλευτές από την 10μελή κοινοβουλευτική ομάδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP προειδοποίησαν ότι θα απόσχουν ή θα καταψηφίσουν επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για να στείλουν «πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση» ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία για στήριξη της κυβέρνησης στη Βουλή, μόνο εφόσον η πρωθυπουργός τηρήσει και το δικό της μερίδιο στη συμφωνία.

Η Μέι, με άρθρο της που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα της Β. Ιρλανδίας «Belfast Telegraph», προσπάθησε να αντικρούσει τις επικρίσεις για το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «θέτει τη Β. Ιρλανδία σε φανταστική θέση στο μέλλον», επειδή η Β. Ιρλανδία «θα γίνει πύλη και για τις αγορές της ΕΕ και για τις υπόλοιπες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σήμερα η Μέι αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο «προσπαθειών ολοκλήρωσης» της διακήρυξης που αναμένεται να εκδοθεί κατά την (προγραμματισμένη για αυτή την Κυριακή) έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit. Η Μέι αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες και στη σύνοδο στις Βρυξέλλες, καθώς χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας εάν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ. Η Ισπανία θεωρεί ότι το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτειά του. Θεωρεί επίσης ότι μια πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν μπορεί να είναι αυτόματη και πρέπει να έχει την προηγούμενη συμφωνία του Συμβουλίου.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε προσφυγή της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τ. Μέι, με την οποία προσπάθησε να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit, ανακαλώντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ξεκινά τη διαδικασία εξόδου μίας χώρας από την ΕΕ. Πριν λίγες μέρες, το Εφετείο της Σκοτίας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση στις 27 Νοέμβρη.

Τέλος, χτες ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής παραδέχτηκε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, τότε θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα μειωθούν μισθοί και θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ