Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κάλεσμα μπροστά στις εκλογές της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΣ) προχωρά η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ). Οι εκλογές γίνονται στις 10 Δεκέμβρη στα γραφεία της στην Αθήνα (Πολυτεχνείου 6, 8 π.μ. - 8 μ.μ.), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στην ιστοσελίδα της (www.p-e-f.gr).

Με κοινό τους κείμενο μια σειρά υποψηφίων στο ενιαίο ψηφοδέλτιο της ΠΕΦ απευθύνονται στους φιλολόγους καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές. Σε σχέση με την προσπάθεια μαζικοποίησης της Ενωσης, καταγγέλλουν ότι το απερχόμενο προεδρείο του ΔΣ και το προεδρείο της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης (9/11) αρνήθηκαν να βάλουν σε ψηφοφορία τις προτάσεις για μείωση της συνδρομής (στα 15 ευρώ από 20 που είναι τώρα) και για ενίσχυση - κάλυψη εξόδων κίνησης (όπως προβλέπεται στο καταστατικό) των φιλολόγων από την επαρχία προκειμένου να συμμετάσχουν στο ΔΣ.

Παράλληλα, στο κοινό τους κείμενο οι υποψήφιοι τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Η ΠΕΦ είναι πανελλαδική ένωση επιστημόνων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δραστηριοποιούνται στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είμαστε μάχιμοι εκπαιδευτικοί. Ο προβληματισμός μας περιστρέφεται γύρω από δύο κέντρα, την ανάπτυξη και εξέλιξη των επιστημών των αντικειμένων των φιλολόγων και την προσφορά αυτών των γνώσεων στους μαθητές μας, στην κοινωνία. Ο ίδιος προβληματισμός απασχολεί κατά κύριο λόγο και τους φιλολόγους που βρίσκονται εκτός της σχολικής εκπαίδευσης είτε ως συνταξιούχοι είτε ως διδάσκοντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Ερευνα.

Κατά τη γνώμη μας, στόχος του ΔΣ της ΠΕΦ πρέπει σταθερά να είναι η ενίσχυση των παραπάνω χαρακτηριστικών, μακριά από απόψεις συντεχνιασμού και αθηνοκεντρισμού. Η διδακτέα ύλη στο σχολείο, η ποιότητα των σχολικών εγχειριδίων, τα προγράμματα, ωρολόγια και αναλυτικά, καθώς και η εξεταστική διαδικασία να προσεγγίζονται με κριτήριο και αναφορά στον μαθητή, για τον οποίο σε τελική ανάλυση υπάρχουν, και τη συμβολή στην απόκτηση από αυτόν σταθερής βασικής γενικής μόρφωσης, γνώσεων βασικών για την κατανόηση των νόμων της φύσης και της κοινωνίας. Η καταξίωση κάθε μαθήματος καθορίζεται από τη συμβολή του στον στόχο αυτό (...)

Είμαστε αντίθετοι στις αλλαγές που έχουν προωθηθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια και Λύκεια, ως προς τα γλωσσικά μαθήματα αλλά και συνολικότερα.

Είμαστε αντίθετοι στον περιορισμό του δημιουργικού στοιχείου στα γλωσσικά μαθήματα. Περιορίζεται δηλαδή η ανάπτυξη της γλώσσας και του λόγου στα απαραίτητα για μια στοιχειώδη επικοινωνία στην καθημερινότητα, στενεύοντας έτσι και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της σκέψης. Δηλαδή, από τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της γλώσσας απομονώνεται και προβάλλεται η πιο απλουστευτική πλευρά του. Σε αυτό το πλαίσιο, η υποβάθμιση της Λογοτεχνίας, η χρηστική αντίληψη για την επικοινωνιακή διάσταση της Γλώσσας, ο κατακερματισμός της ιστορικής γνώσης, όπου το κύριο χάνεται στο επιμέρους, είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα.

Θεωρούμε ότι σήμερα είναι ακόμη πιο κρίσιμη η επέκταση της γενικής παιδείας και όχι ο περιορισμός της, όπως προωθείται από τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο (...)

Αγαπητοί συνάδελφοι, οι υπογράφοντες σας καλούμε στις εκλογές της ΠΕΦ να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Να ψηφίσουμε συναδέλφους που εναντιώνονται από επιστημονική, παιδαγωγική σκοπιά - και όχι μόνο από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργασιακών επαγγελματικών δικαιωμάτων - στις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Να ψηφίσουμε συναδέλφους που μαζί με άλλα μέλη Επιστημονικών Ενώσεων παλεύουν να ανοίξει πιο συστηματικά η συζήτηση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στα σωματεία τους, αλλά και στις επιστημονικές ενώσεις πάνω στο περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, ιδεολογικό και επιστημονικό. Να ανοιχτούν δίαυλοι ενημέρωσης και κοινής δράσης με τους γονείς των μαθητών μας για ζητήματα που αφορούν στα παιδιά τους. Να οργανωθεί η αντιπαράθεση με το αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου, να ανέβει ο πήχης των διεκδικήσεων».

Οι υποψήφιοι που συνυπογράφουν το κάλεσμα είναι οι Αβραμίδου Νατάσα, Καλόβουλος Αντώνης, Κάρτσακα Χρυσούλα, Μπιμπίρη Ελένη, Παπαδόπουλος Μπάμπης και Πεσκετζή Μαρία για το ΔΣ, καθώς και οι Καρακώνης Γιώργος, Ντιντή Λεμονιά και Χρονοπούλου Ιουλία για το ΕΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ