Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συντονισμός της δράσης για Αθλητισμό - δικαίωμα

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Γιώργος Κωνσταντίνου, μιλά στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή τη σημαντική αθλητική εκδήλωση για παιδιά στο Δημοτικό Στάδιο στις 2/12

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προχωρά την Κυριακή 2 Δεκέμβρη το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ). Σε συνεργασία με την ομάδα στίβου της Αθλητικής Γυμναστικής Ενωσης Ζακύνθου (ΑΓΕΖ) διοργανώνει αγώνες στίβου για παιδιά, στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης, με σύνθημα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Οχι στις εξαρτήσεις - Ναι στον Αθλητισμό». Μέσα από τους αγώνες αναδεικνύεται η ανάγκη για μαζικό αθλητισμό ο οποίος θα είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια για τους εργαζόμενους και τα παιδιά.

Για την πρωτοβουλία, τα μηνύματά της αλλά και για γενικότερα ζητήματα άθλησης στο νησί, συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΕΚΖ, Γιώργο Κωνσταντίνου.

-- Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε ως Εργατικό Κέντρο μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία;

-- Πρώτο μέλημά μας είναι τα παιδιά και η νεολαία, αλλά απευθυνόμαστε και στους εργαζόμενους, όλων των ηλικιών. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα, που αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους. Μια οικογένεια καλείται στον ασφυκτικά περιορισμένο χρόνο να βάλει το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ως Εργατικό Κέντρο διεκδικούμε δημιουργικό ελεύθερο χρόνο για τους εργαζόμενους, μέσα από την πρόταση των 530 συνδικάτων για τις κλαδικές Συμβάσεις. Δημιουργικός ελεύθερος χρόνος, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει με μισθούς των 580 ευρώ. Χρειάζονται και στο κομμάτι του αθλητισμού κρατικά κονδύλια σε σωματεία, για να μην πληρώνουν οι γονείς.

Από παλιότερη αθλητική εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, με τη διοργάνωση ποδηλατοδρομίας
Από παλιότερη αθλητική εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, με τη διοργάνωση ποδηλατοδρομίας
Ενα άλλο θέμα που ανοίγουμε, εκτός του μαζικού αθλητισμού, είναι το να πούμε ένα βροντερό όχι στα ναρκωτικά, πρόβλημα που και στη Ζάκυνθο σπάει κόκαλα, και σε μικρές ηλικίες. Να θυμίσω ότι η Ζάκυνθος έχει μαύρη πρωτοπορία σε ναρκωτικά νέου τύπου, όπως μπαλονάκια κ.ά. Το ΕΚΖ δίνει καθημερινά μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, είτε με τη μορφή εκδηλώσεων είτε παραχωρώντας στέγη σε γονείς εξαρτημένων παιδιών για να συντονίζουν τη δράση τους, αφού απουσιάζουν παντελώς οι κρατικές υποδομές στο νησί.

-- Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος την εκδήλωση;

-- Από την πρώτη μέρα που στείλαμε το δελτίο Τύπου σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία, γυμναστές και διευθυντές σχολείων επικοινώνησαν μαζί μας για να κάνουν δηλώσεις συμμετοχής. Η πιο συγκινητική στιγμή όμως ήρθε από τους καθηγητές και δασκάλους του Ειδικού Σχολείου, που μας δήλωσαν συμμετοχή για τα αγωνίσματα. Εμείς ως διοίκηση του ΕΚ θα δώσουμε αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα σε όλα τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου που θα αγωνιστούν.

-- Υπήρξαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στο παρελθόν από το ΕΚΖ;

-- Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με αθλητικές εκδηλώσεις. Η αρχή έγινε στα πλαίσια εκδηλώσεων της 1ης Μάη του 2017, μετά από τη συνάντηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε να εμπλουτίσουμε πανελλαδικά τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Τότε κάναμε προβολή ταινίας και ποδηλατοδρομία στην πόλη της Ζακύνθου, και χωρίς να το περιμένουμε η συμμετοχή ήταν συγκλονιστική, τόσο από παιδιά όσο και από μεγαλύτερους. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του '17 οργανώσαμε με τον ΝΟΖΑΚ - Πρωτέα και τον προπονητή κολύμβησης Δ. Μαρίνο κολυμβητικό διάπλου 2.700 μέτρων, με θέμα «Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 100 άτομα και πληθώρα θεατών. Βραβεύτηκαν ο Ολυμπιονίκης ΑμεΑ Γ. Λιγνός, οι πρωταθλητές ΑμεΑ Δ. Σκιαδαρέσης και Αθ. Κολέτσης, και ο προπονητής κολύμβησης Δ. Μαρίνος.

«Ανύπαρκτες οι υποδομές για μαζική άθληση»

-- Πώς έχει η κατάσταση των αθλητικών υποδομών στο νησί;

-- Η Ζάκυνθος των πεντάστερων ξενοδοχείων, των «χλιδάτων» διακοπών, δεν έχει αθλητικές υποδομές. Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα - όσα έχουν απομείνει - είναι σε άθλια κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγωνιστικούς χώρους και σε ακόμα χειρότερη σχετικά με αποδυτήρια και περιβάλλοντες χώρους. Το μοναδικό κλειστό γήπεδο που χρησιμοποιείται από τις ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ του νησιού είναι σχολικό και χωρίς καμία συντήρηση από πλευράς δήμου. Κολυμβητήριο δημοτικό στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει, παρά την πληθώρα επιτυχιών, και οι προπονήσεις γίνονται σε μικρές ιδιωτικές πισίνες. Στο Δημοτικό Στάδιο μπήκε αθλητικό ταρτάν για το στίβο μόλις πέρυσι, ενώ ο σεισμός στις 26/10 έκανε ζημιά στο μισό στάδιο (κερκίδες, αποδυτήρια της ομάδας στίβου), και οι αθλητές αναγκάζονται να μοιραστούν το χώρο των αποδυτηρίων με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που χρησιμοποιούν το Στάδιο, με τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών να μετατίθεται στο απώτερο μέλλον.

-- Σε ένα νησί όπως η Ζάκυνθος, τι δυσκολίες υπάρχουν για τον εργαζόμενο, τη νεολαία, προκειμένου να αθληθούν;

-- Εκτός των προβλημάτων των υποδομών και του ελεύθερου χρόνου, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και νεολαία είναι το κόστος συμμετοχής στις προπονήσεις και πολύ περισσότερο στους αγώνες, οι περισσότεροι από τους οποίους γίνονται εκτός Ζακύνθου και το κόστος μεταφοράς και διαμονής γίνεται απαγορευτικό. Ταυτόχρονα, πολλές αθλητικές ομοσπονδίες, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αυξάνουν το κόστος συμμετοχής στους αγώνες κάθε χρόνο, προσθέτοντας ένα επιπλέον εμπόδιο στη συμμετοχή. Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το υπουργείο βάζουν ολοένα και πιο δύσκολους όρους για τη λειτουργία σωματείων, με σκοπό να περιοριστούν τα σωματεία σε λίγα εύρωστα, που θα έχουν επιχειρηματίες οι οποίοι θα τα χρηματοδοτούν, ενώ σωματεία λαϊκής βάσης θα κλείνουν. Είναι π.χ. κωμικοτραγικό η ΓΓΑ να ζητά από τα σωματεία στη Ζάκυνθο να έχουν νόμιμες εγκαταστάσεις σε ποδόσφαιρο, κολύμβηση, μπάσκετ και βόλεϊ, όταν δεν υπάρχουν δημόσια αθλητικά κέντρα στη Ζάκυνθο.

-- Απέναντι σε αυτά τα τα προβλήματα, ποια είναι η θέση του Εργατικού Κέντρου;

-- Το ΕΚΖ, πέραν της οργάνωσης των εργατικών σωματείων και της μάχης για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έχει ανοίξει ζητήματα για κάθε πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας - νοσοκομείο, σχολεία, σκουπίδια, ρύπανση των θαλασσών από τα ξενοδοχεία κ.ά. Εχει δημιουργήσει ομάδες πυροπροστασίας, έχει οργανώσει πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Στόχος μας είναι σε επίπεδο αθλητισμού να συντονίσουμε σωματεία και φορείς για τη διεκδίκηση χώρων άθλησης και υποδομών που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, ένα κίνημα που θα παλέψει για μαζικό αθλητισμό με κρατική χρηματοδότηση, γιατί ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ