Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Βασική αιτία οι εμπρηστικές πολιτικές όλων των αστικών κυβερνήσεων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη σε σχετική ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ

«

Η πολιτική γης στον δασικό χώρο, στα δασικά οικοσυστήματα, οι αλλαγές στον προορισμό, το χαρακτήρα, τη χρήση τους διαχρονικά, σηματοδοτούν ουσιαστικά το βαθμό, τον τρόπο και τη μορφή διείσδυσης των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, με βάση το κριτήριο της κερδοφορίας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινή ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) με θέμα «Δασικές πυρκαγιές: ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης», που διεξήχθη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Ο Ν. Μωραΐτης τόνισε επίσης:

«Οι πιέσεις από τον τουρισμό και η άναρχη οικοδομική δραστηριότητα είχαν συχνά ως αποτέλεσμα στη θέση του καμένου δάσους να "ξεφυτρώνει" τσιμέντο. Αυτό έγινε για δεκαετίες σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η τουριστική κυρίως εκμετάλλευση, η ανάγκη για παραθεριστική αλλά και για πρώτη κατοικία, ανάλογα τα εισοδήματα, εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με εργαλείο και τις δασικές πυρκαγιές, τη μη κήρυξη ως αναδασωτέων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, κυρίως λόγω ιδιοκτησιακών αμφισβητήσεων, κατά κανόνα κρατικής ιδιοκτησίας μη καταγεγραμμένης. Αυτήν την κατεύθυνση, της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων, υπηρετεί η κυβέρνηση και με την "εθνική στρατηγική για τα δάση", με την οποία διευρύνει το πεδίο επενδυτικής δράσης των μονοπωλίων και κάνει γενικόλογη αναφορά στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, χωρίς ουσία.

(...) Η πείρα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δεν μπορεί να υπάρξει προστασία της ζωής, εξασφάλιση σύγχρονης και φτηνής κατοικίας, της ανάγκης για δουλειά, διακοπές, Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων, που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό και τα μονοπώλια. Η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Οσο για το λόγο που ολόκληροι οικισμοί βρέθηκαν στο έλεος των πυρκαγιών και στο πλαίσιο της κερδοφορίας και της κοινωνικής συμμαχίας της αστικής τάξης οικοδομήθηκαν κρατικές δασικές εκτάσεις και δάση, εκχερσωμένη δασική γη, αγροτική γη, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς προϋποθέσεις, υποδομές κ.λπ., ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «η αποκλειστική αιτία για την κατάσταση που εμφανίζεται ήταν και είναι η μετατροπή της δασικής γης - της γης γενικότερα - σε εμπόρευμα, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που σαπίζει και παρασύρει ανθρώπινες ζωές, όπως άλλωστε και κάθε μέρα, στο βωμό της εκμετάλλευσης».

Δάση κοινωνική ιδιοκτησία, πηγή πλούτου για το λαό

Ο Ν. Μωραΐτης πρόσθεσε ότι οι δασικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική έχουν ως βασικό πολιτικό υπεύθυνο τις εμπρηστικές πολιτικές όλων των αστικών κυβερνήσεων, λέγοντας ότι οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών παραμένουν. Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, αφού δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης του συνόλου των κινδύνων (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.), ούτε οι αναγκαίες υποδομές, μέσα αντιμετώπισης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, δεν πρέπει να αποτελούν ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές. Τα δάση πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, πηγή πλούτου για το λαό μας, και αυτός να ιδιοποιείται τα οφέλη από αυτά. Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας».

Στην ημερίδα μίλησε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην κυβερνητική νέα «εθνική στρατηγική για τα δάση», που έχει γίνει νόμος. Μια στρατηγική που έχοντας ως κύριο στόχο τη συνεχή εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, προωθεί με αποφασιστικότητα την εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και την ιδιωτικοποίησή τους, με τη μέθοδο της παραχώρησης χρήσεων γης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ, ενώ την εναρκτήρια τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σ. Μάμαλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ