Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κλιμάκωση των αντιδράσεων

Κινητοποιήσεις φοιτητών σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΑΠΘ, αντιδρώντας στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που υποβαθμίζει το πτυχίο των σπουδαστών Φυσικής Αγωγής, εξισώνοντάς το με την πιστοποίηση σεμιναριακού τύπου εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλούμενων.

Το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού - Προπονητές και εκπαιδευτές - Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις» τέθηκε σε ηλεκτρονική διαβούλευση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οπως καταγγέλλουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι της ΣΕΦΑΑ, το νομοσχέδιο, εισάγοντας το επάγγελμα του εκπαιδευτή ακόμα και με σεμιναριακού τύπου κατάρτιση ολίγων εβδομάδων, ουσιαστικά υπονομεύει τη δημόσια Υγεία, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων και τη δημόσια πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, με την επίσημη σφραγίδα του κράτους.

Οι φοιτητές αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα. Σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν κινητοποίηση και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Επίσης αποφάσισαν συμμετοχή στον πανελλαδικό συντονισμό των ΤΕΦΑΑ και κινητοποίηση στην Αθήνα στις 14/12. Τέλος, κλιμάκωση του αγώνα με νέες συνελεύσεις και συντονισμό δράσης με όλα τα ΤΕΦΑΑ της χώρας.


INTIME NEWS

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι φοιτητές του άλλου Τμήματος της ΣΕΦΑΑ του ΑΠΘ, που εδρεύει στις Σέρρες. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για το άρθρο 38 του σχεδίου νόμου, που εξομοιώνει τα δικαιώματά τους με αυτά των αποφοίτων των ιδιωτικών ΙΕΚ, προχώρησαν επίσης σε Γενική Συνέλευση ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του Τμήματος, με τους καθηγητές να υποστηρίζουν τον αγώνα τους, και την περασμένη Δευτέρα έκαναν πορεία στο κέντρο των Σερρών.

Επίσης, κινητοποίηση έκαναν την περασμένη Δευτέρα φοιτητές του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή. Οπως σημειώνουν σχετικά: «Με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και των καθηγητών στη συγκέντρωση και στην πορεία προς την Περιφέρεια, κάναμε ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και σε όσους στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο ότι δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την ανάγκη μας για σπουδές και δουλειά στο ύψος των αναγκών μας! Θα δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας μέσα από αγωνιστικές δράσεις που θα πάρουμε μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, κόντρα στις φωνές του εφησυχασμού και της υποταγής». Ο Φοιτητικός Σύλλογος αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη στη Σύγκλητο και νέα πορεία, καθώς και συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη.

Γ. Βασιλακόπουλος: «Προσβλητικό και υβριστικό κείμενο»

Την ευθεία και πλήρη αντίθεσή του στο αθλητικό νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ (ΕΟΚ), Γιώργος Βασιλακόπουλος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Στην επιστολή ο Γ. Βασιλακόπουλος υποστηρίζει ότι το εν λόγω κείμενο θα έπρεπε να έχει επιστραφεί ως «ανεπίτρεπτο, συμπλεγματικό, προσβλητικό και εξόχως υβριστικό», εστιάζοντας στον τίτλο «Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός» που φέρει το νομοσχέδιο, ο οποίος «προσβάλλει το σύνολο της εθελοντικής λαϊκής συμμετοχής και για τον οποίο πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους συντάκτες. Ταυτόχρονα, να τους ζητηθεί να οργανώσουν σεμινάρια δημοκρατίας και να μας καλέσουν να μας διδάξουν».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ προσθέτει ότι το όλο περιεχόμενο του κειμένου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπιακού κινήματος, επιχειρώντας και την κατάργηση της αυτονομίας του τελευταίου. Καταλήγοντας προτείνει, αντί οποιασδήποτε συζήτησης, να ζητηθεί η άμεση συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ολυμπιακού αθλητικού κινήματος, προκειμένου να συνταχθεί κείμενο το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του αθλητικού κινήματος και της αθλητικής κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ