Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης σε Μαύρη Θάλασσα και ανατολικές επαρχείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα, στον απόηχο του επεισοδίου στα Στενά του Κερτς. Σύμφωνα με το CNN, «οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να στείλουν ένα πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή μετά την κατάσχεση ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία και τη φυλάκιση Ουκρανών ναυτών».

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός στρατός ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να ειδοποιήσει την Τουρκία για τα ενδεχόμενα σχέδιά του να καταπλεύσει ένα πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, οι χώρες που δεν έχουν ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να ειδοποιήσουν την Τουρκία τουλάχιστον 15 μέρες πριν από τη διέλευση των Στενών. Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως η ενημέρωση της Τουρκίας έγινε για να υπάρχει η επιλογή, χωρίς να σημαίνει ότι θα αξιοποιηθεί τελικά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε προχτές «στρατιωτικές προετοιμασίες από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις» για στρατιωτική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως ο στρατιωτικός νόμος που ισχύει στην Ουκρανία «είναι η "μεταμφίεση" μιας ακόμη προβοκάτσιας που προετοιμάζει το καθεστώς Ποροσένκο», η οποία «θα παρουσιαστεί ως απόδειξη "ρωσικής επιθετικότητας"».

Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στην «αποστολή στην Ουκρανία της 77ης ταξιαρχίας των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων», με βασικά καθήκοντα «ειδικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, ψυχολογικό πόλεμο και πόλεμο πληροφοριών». Τέτοιες ενέργειες «είναι ενδεικτικές της συνεχιζόμενης προκλητικής πολιτικής του Λονδίνου, που αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, και μπορούν να ερμηνευτούν ως μια άμεση προσπάθεια να προκληθεί νέος γύρος στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες το Προεδρικό Διάταγμα που είχε υπογράψει ο Πέτρο Ποροσένκο στις 17 Σεπτέμβρη, για τερματισμό της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με τη Ρωσία, η οποία ίσχυε από το 1997. Η Συνθήκη θα τερματιστεί τον Απρίλη του 2019.

Την ίδια μέρα, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την παρακείμενη ζώνη της Ουκρανίας, το οποίο ουσιαστικά διευρύνει την περιοχή ελέγχων στη Μαύρη Θάλασσα. Προβλέπει ότι η παρακείμενη ζώνη της Ουκρανίας θα είναι η ζώνη ανοιχτής θάλασσας (δίπλα στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας) και θα μπορεί να εκτείνεται έως και 24 ναυτικά μίλια (τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας είναι 12 μίλια). Σε αυτήν την επικράτεια η Ουκρανία θα μπορεί να ασκεί ελέγχους «για την αποτροπή παραβιάσεων της τελωνειακής, φορολογικής, μεταναστευτικής και υγειονομικής νομοθεσίας» της χώρας. Η υιοθέτηση αυτού του νόμου θα επιτρέψει στα πλοία της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού να ελέγξουν «ύποπτα πλοία» σε απόσταση 24 μιλίων από την ακτογραμμή και όχι μόνο 12, όπως μέχρι τώρα, κάτι που - όπως δηλώνεται - αφορά μόνο εμπορικά πλοία, ενώ εξαιρούνται τα πολεμικά.

Αυξάνεται ο κίνδυνος μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης

Η κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία φανερώνεται και με το τελεσίγραφο των ΗΠΑ πως θα αποχωρήσουν τους επόμενους δύο μήνες από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς με τη Ρωσία (INF). «Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF, θα πρέπει να καλύψουμε όλα τα σημεία που μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς στόχους από επιθέσεις των ΗΠΑ», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της Ανω Βουλής της Ρωσίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, προσθέτοντας ότι «θα επηρεαστούν αναπόφευκτα η Ευρώπη και η Κίνα».

Μιλώντας για τον κίνδυνο μιας ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής σύγκρουσης, δεν «μάσησε τα λόγια του». Σε περίπτωση που τερματιστεί η Συνθήκη, είπε, «θα χρειαστεί να λάβουμε μια σειρά μέτρων, ιδιαίτερα την ανάπτυξη μοναδικών όπλων, τα οποία θα αυξήσουν σίγουρα τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας παγκόσμιας σύγκρουσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ