Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Παναττική κινητοποίηση ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις απολύσεις

Τη Δευτέρα 10/12, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ.

Με παναττική κινητοποίηση τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας (11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ. και πορεία στη Βουλή, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές Πρόνοιας στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στα κυβερνητικά σχέδια για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, στην κατεύθυνση των αποφάσεων που είχαν πάρει σε μαζική σύσκεψη συντονισμού, προετοιμάζουν μέχρι την τελευταία στιγμή την κινητοποίηση και την παναττική στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Ενώσεις (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ).

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων: «Πρόκειται για 500 περίπου επικουρικούς γιατρούς, που απολύονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου, και άλλους 600 περίπου, μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου. Ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία η απόλυσή τους θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2019. Εχουν ήδη απολυθεί (και απολύονται καθημερινά) δεκάδες επικουρικοί γιατροί, καθώς και νοσηλευτές, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονταν σε ΜΕΘ, ενώ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις μέχρι σήμερα, ολόκληρο το 2018, δεν έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας».

Ακόμη και αν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», το ΠΑΜΕ εξηγεί πως αυτή μεταφράζεται σε «διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, τις συνεχείς βάρδιες και εφημερίες, την ταλαιπωρία και την επικινδυνότητα τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να διεκδικήσουν:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ - ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί).

-- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις.

-- Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ