Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θερμό χειροκρότημα για τον «Θείο Βάνια» του Γ. Κιμούλη

Την εξαιρετική παράσταση «Ο θείος Βάνιας» του Αντον Τσέχοφ, που ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρακολούθησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευσαν ο Δημήτρης Γόντικας και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για πολλά χρόνια ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια ζουν ήρεμα και αρμονικά στην επαρχία συντηρώντας τα χτήματα και την περιουσία της οικογένειας. Οταν όμως ένα καλοκαίρι ο πατέρας της Σόνιας έρχεται από την πρωτεύουσα μαζί με τη νέα του γυναίκα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι κρυφές αντιπαλότητες της οικογένειας έρχονται στην επιφάνεια και καταστρέφουν κάθε ηρεμία... Μία ιδιαίτερα ανθρώπινη ιστορία του Αντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ, όπου η ψευδαίσθηση και η απόγνωση ανταγωνίζονται το χιούμορ και την ελπίδα. Πώς ζούμε; Ζούμε όπως θα θέλαμε; `Η όπως θέλουν οι άλλοι; Ενα τρυφερό ποίημα για το γελοίο της ανθρώπινης παραίτησης.

Οπως σημειώνει στο πρόγραμμα της παράστασης ο Γιώργος Κιμούλης, που ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο και υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση:

«Ο Τσέχοφ, με τον "Θείο Βάνια", στέλνει ένα μήνυμα θυμού ενάντια στην απαισιοδοξία και την προσαρμογή. Παρουσιάζει τον άνθρωπο με τις αδυναμίες του, αλλά συγχρόνως δείχνει πως δεν είναι μόνο δραματικά αδύναμος, είναι και γελοίος. Είναι εμφανές το τρυφερό του βλέμμα πάνω στα παραιτημένα πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα είναι εμφανής και η ειρωνεία του, όταν ο ηττημένος ή αποτυχημένος αρθρώνει τη γελοία φράση: "Ο κόσμος δεν αλλάζει". Ο Τσέχοφ βλέπει τους ανθρώπους, μες στην αδυναμία τους ως τρυφερά, ποιητικά πλάσματα, αλλά επιτίθεται στην αντίληψη "έτσι είναι η ζωή, τι να κάνουμε".

Ο Δ. Κουτσούμπας συγχαίρει τον Γ. Κιμούλη
Ο Δ. Κουτσούμπας συγχαίρει τον Γ. Κιμούλη
"Αλλωστε αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αλλά αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει"».

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου.

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Τάσος Νούσιας, Στέλλα Καζάζη, Γιώργος Ψυχογιός, Μάγδα Λέκκα, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μαίρη Νάνου, Κώστας Κοράκης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο στις 18.00 και 21.00, Κυριακή στις 19.00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ