Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου

Με τα τρακτέρ στους δρόμους βγαίνει η μικρομεσαία αγροτιά, αποφασισμένη να δώσει μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στην ΚΑΠ της ΕΕ, καθώς και ενάντια στους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται το μόχθο της και κερδοσκοπούν σε βάρος της.

Η οργάνωση νέου γύρου κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων αποφασίστηκε ομόφωνα στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την Κυριακή 9/12 στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από 9 Ομοσπονδίες και πάνω από 70 αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους από όλη τη χώρα.

Αγωνιστικό σχέδιο δράσης

Συγκεκριμένα, στην πανελλαδική σύσκεψη, μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση αποφασίστηκε:

  • Την Τρίτη 18/12 οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης που θα οργανωθούν από το ταξικό εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα.
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα να οργανωθούν κατά τόπους αγωνιστικές κινητοποιήσεις για ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν σε μια σειρά προϊόντα (π.χ. πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι και στο γάλα, μεγάλη μείωση της ελαιοπαραγωγής κ.ά.).
  • Στην αρχή του νέου χρόνου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με θέμα την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων προς τα τέλη Γενάρη.

Από τη μαζική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
Από τη μαζική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
Το ξεκίνημα των νέων κινητοποιήσεων έγινε ήδη από τη Θεσσαλία, όπου, με θέμα αιχμής την πολύ χαμηλή τιμή παραγωγού στο βαμβάκι, από την Παρασκευή 14/12 τα τρακτέρ βγήκαν στις πλατείες των χωριών, ενώ τη Δευτέρα 17/12 θα κινηθούν προς οδικούς κόμβους της περιοχής.

Οπως αποφασίστηκε σε μαζικές συσκέψεις αγροτικών συλλόγων και αγροτών που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες στον Παλαμά Καρδίτσας, στη Γαλήνη Λάρισας και στο Βασιλί Φαρσάλων, τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν στο «Δέλτα», στη νέα Εθνική Οδό Ε-65, της Λάρισας στον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Αγιάς, δίπλα στον κόμβο Πλατυκάμπου της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, και των χωριών των Φαρσάλων στην πλατεία δημαρχείου, στο κέντρο της πόλης.

Απέναντι σε οξυμένα και φλέγοντα προβλήματα

Στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που βγάζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στους δρόμους περιλαμβάνονται:

-- Οι πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών και η απληρωσιά που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι (το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως βαμβάκι, γάλα, κρέας, λάδι, πορτοκάλια κ.ά.).

-- Η διόγκωση του κόστους παραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών στα αγροτικά μέσα και εφόδια και των άλλων χαρατσιών που αναγκάζονται να πληρώσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι (πανάκριβο πετρέλαιο για αγροτική χρήση και αγροτικό ρεύμα, χρέωση από τους ΤΟΕΒ για το αρδευτικό νερό, «ειδικά» χαράτσια όπως για δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).

-- Οι μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που είτε δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα (π.χ. η ζημιά που υπέστη φέτος η ελαιοπαραγωγή, κυρίως από το δάκο αλλά και από καιρικά και άλλα αίτια, υπολογίζεται ότι αγγίζει το 70%).

-- Οι παρακρατήσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην τράπεζα, καθώς και οι απειλές για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για ανεξόφλητα δάνεια.

-- Η υψηλή φορολόγηση και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, που μαζί με τον ΕΝΦΙΑ, τις μεγάλες εισφορές για τον ΕΛΓΑ και τα άλλα χαράτσια, «τρώνε» πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Καμιά ουσιαστική δέσμευση από την κυβέρνηση - Να δοθεί απάντηση με ανυποχώρητο αγώνα

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης της περασμένης Κυριακής, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία συμμετείχαν αγρότες από τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία, συναντήθηκε την Παρασκευή 14/12 στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, προκειμένου να του θέσει το πλαίσιο διεκδικήσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Δείχνοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός δεν έδωσε καμία δέσμευση για τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Χαρακτήρισε μάλιστα ορισμένα από τα αιτήματα επιβίωσης των αγροτών... «κάπως υπερβολικά υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία», ενώ κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις, υποσχέθηκε ότι... κάποια στιγμή στο μέλλον - «όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται» - θα υπάρξουν τάχα μέτρα στήριξης των αγροτών...

Μετά το τέλος της συνάντησης, σε δηλώσεις εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας κάλεσε τη μικρομεσαία αγροτιά σε μαζικό ανυποχώρητο αγώνα για να αναγκάσει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά της.

Συγκεκριμένα, ο Ρ. Μαρούδας δήλωσε:

«Θέσαμε τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματά μας στον υπουργό, που είναι αιτήματα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας. Οι απαντήσεις που πήραμε όχι μόνο δεν μας ικανοποιούν, αλλά δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της να μη στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με τα μέτρα που είναι αναγκαία, αλλά να στηρίξει άλλα συμφέροντα, σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών.

Εμείς καλούμε τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με τη δύναμη του αγώνα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων που διεκδικούμε. Τις επόμενες μέρες προχωράμε σε συσκέψεις σε όλη τη χώρα, όπου θα γίνει και εκτενής ενημέρωση για τη σημερινή συζήτηση. Κυρίως όμως καλούμε τους αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλία και με μαζική μαχητική συμμετοχή να αναγκάσουμε να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.

Χρειάζεται μαζικός ανυποχώρητος αγώνας από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να θέσουμε τις προϋποθέσεις επίλυσης των προβλημάτων και να υπάρξουν αποσπάσεις, κατακτήσεις, ανακόπτοντας την επίθεση που γίνεται σε βάρος του εισοδήματός μας».


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ