Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
Δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί αλλά διεκδικήσεις

INTIME NEWS

Πίσω από το πανηγυρικό κλίμα που έστησε η περιφερειακή αρχή για τα εγκαίνια της λίμνης Κάρλας πριν από λίγο καιρό, κρύβονται πολλά και σημαντικά προβλήματα που ζητούν τη λύση τους, για τα οποία δεν ακούγεται τίποτα, επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, σε σχετική Επερώτηση που κατέθεσε προς τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

-- Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου, που εποπτεύεται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έχει στην ευθύνη του τις προστατευόμενες περιοχές NATURA της Θεσσαλίας, είναι δραματικά υποστελεχωμένος. Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένας ιχθυολόγος, βιολόγος, δεύτερος δασολόγος, ενώ λείπουν 4 φύλακες και διάφορες άλλες ειδικότητες. Η χρηματοδότηση του Φορέα είναι ελλιπέστατη.

-- Η στάθμη της λίμνης, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, από τότε που μπήκε το πρώτο νερό, έχει φτάσει στα 2,4 μέτρα και ο όγκος του νερού στα 70.000.000 κ.μ., ενώ χρειάζεται να διπλασιαστούν και τα δυο, προκειμένου να εξυπηρετεί πέρα από περιβαλλοντικούς και αρδευτικούς σκοπούς, όταν ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα για την άρδευση. Λύση θα μπορούσε να δώσει η ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών στο Φράγμα στον Πηνειό ποταμό, στην περιοχή Γυρτώνη Λάρισας, που θα έδινε τη δυνατότητα μεγαλύτερης παροχέτευσης νερού στην Κάρλα, το οποίο όμως καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.

-- Η προστασία της λίμνης από τη ρύπανση δεν είναι εξασφαλισμένη και κατά καιρούς εμφανίζονται προβλήματα, είτε από φυτοφάρμακα είτε από άλλες αιτίες, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει περιμετρικά της λίμνης ελεγχόμενη ζώνη μη χρήσης γεωργικών φαρμάκων, ούτε η απαραίτητη φύλαξη, λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης οι μετρήσεις για τα επίπεδα ρύπανσης της λίμνης είναι ελλειμματικές, λόγω της υποστελέχωσης κυρίως του Φορέα, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας ρωτούν τον περιφερειάρχη αν θα διεκδικήσει: Τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όλο το προσωπικό που ήδη εργάζεται στον Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου, με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας τους, καθώς και την άμεση προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για όλα τα κενά που υπάρχουν σε επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Την ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του φορέα. Την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Γυρτώνης στον Πηνειό. Την προστασία της λίμνης από τη ρύπανση. Τη στελέχωση και λειτουργία του Μουσείου Κάρλας.

Ανησυχίες από τις ρωγμώσεις

Στο μεταξύ, ανησυχίες προκαλούν οι νέες σημαντικές ρωγμώσεις που εμφανίστηκαν στην παρακάρλια περιοχή της Λάρισας, σε συνδυασμό με τους σεισμούς που παρατηρούνται τελευταία στη Θεσσαλία. Οι πρώτες ρωγμώσεις είχαν παρουσιαστεί το 1994 στην τότε Κοινότητα Νίκης, με καταστροφή σπιτιών και άλλων κτισμάτων. Η τότε Νομαρχία Λάρισας κάλεσε ομάδα πανεπιστημιακών του Τμήματος Γεωλογίας και Φυσικής Γεωγραφίας, η οποία στην έκθεσή της ανέφερε ότι τα ρήγματα οφείλονταν στην πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και κυρίως στις υπεραντλήσεις νερού από μεγάλα βάθη.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, ζητούν από την περιφερειακή αρχή να απαντήσει:

-- Ποιες παρεμβάσεις έγιναν από το 1994 μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι νέων ρωγμώσεων;

-- Τι μέτρα έχουν παρθεί ή θα παρθούν για να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας στην πρώην παρακάρλια, και όχι μόνο, περιοχή;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ