Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαχητική απάντηση στην αδιοριστία και τα κριτήρια απολύσεων

Μαχητικά διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εδωσαν έτσι μια ακόμα απάντηση στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το σύστημα διορισμών που, όπως τόνιζαν, ισοδυναμεί με απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, οι οποίοι στελεχώνουν χρόνια τα σχολεία, δεν λαμβάνει υπόψη τις τεράστιες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα το σχέδιο για 15.000 μόνιμους διορισμούς (4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021 στις δύο βαθμίδες), με το οποίο θεσπίζονται ως κριτήρια διορισμού η προϋπηρεσία αναπληρωτών έως και τους 120 μήνες, ακαδημαϊκά προσόντα, κοινωνικά κριτήρια (τέκνα, αναπηρία).

«Δεν είναι μόνο μήνες, δεν είναι αριθμοί, εκείνο που μας κλέβουν είναι η ζωή», ήταν ένα από τα συνθήματα της χτεσινής κινητοποίησης που εκφράζει την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών που γυρίζουν τη χώρα επί χρόνια, αναπληρώνοντας τον εαυτό τους, με τους ίδιους να βρίσκονται μεταξύ δουλειάς και ανεργίας και τα σχολεία να έχουν ακάλυπτες ανάγκες. Μόνιμοι και αναπληρωτές ένωσαν τις φωνές τους στα αιτήματα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενάντια στην πολιτική της αδιοριστίας που συνεχίζει η κυβέρνηση, δηλώνοντας «κανένας απολυμένος». Εψαλαν αγωνιστικά κάλαντα με στίχους που περιέγραφαν τον εμπαιγμό, την πραγματικότητα που ζουν οι χιλιάδες συμβασιούχοι, δηλώνοντας πως θα απαντήσουν στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών συνδικάτων.

«Τη ζωή και τα δικαιώματά μας δεν τα παζαρεύουμε»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ (εκλεγμένος με την ΑΣΕ), κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου Παιδείας, που, ενώ γνώριζε ότι είχε προγραμματιστεί η κινητοποίηση, επέλεξε να ζητήσει συνάντηση με τα ΔΣ των ομοσπονδιών πίσω από κλειστές πόρτες, να υπονομεύσει την κινητοποίηση, κάτι που δεν κατάφερε. Να σημειωθεί ότι τα ΔΣ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών δεν προσήλθαν στην πρωινή συνάντηση στη Βουλή και με αφορμή αυτό, το υπουργείο εξαπέλυσε επίθεση στους εκπαιδευτικούς ότι δεν θέλουν διορισμούς!

Σε ό,τι αφορά το σύστημα που ανακοινώθηκε τόνισε πως «δεν είναι σύστημα πρόσληψης και διορισμού, είναι σύστημα απόλυσης χιλιάδων συναδέλφων που εδώ και χρόνια γυρίζουν όλη την Ελλάδα, στελεχώνουν τα σχολεία, έχουν τσακίσει τη ζωή τους». Οπως τόνισε, το νέο σύστημα κλέβει χρόνια προϋπηρεσίας και δουλειάς, απαξιώνοντας την ίδια τη ζωή των εκπαιδευτικών και, ταυτόχρονα, μέσα από τα λεγόμενα ακαδημαϊκά κριτήρια, εισάγει ένα απέραντο κυνήγι προσόντων. Χαρακτήρισε υποκρισία το να μιλά η κυβέρνηση για 4.500 διορισμούς εφόσον γίνουν του χρόνου, τη στιγμή που μόνο στην Ειδική Αγωγή 15.000 συμβασιούχοι δουλεύουν φέτος και τα κενά είναι ακόμα μεγάλα. Κάλεσε να βρεθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι στο βασικό αίτημα για άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση που θα έπρεπε να είναι ήδη μόνιμοι, δηλώνοντας πως θα δυναμώσει ο αγώνας.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα διορισμών

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι την προκήρυξη και ευθύνη της διαδικασίας αναλαμβάνει το ΑΣΕΠ με σύστημα κριτηρίων, μέσω προκήρυξης κάθε 2 χρόνια, με σύνταξη ενιαίου πίνακα που θα χρησιμοποιείται για τον διορισμό μονίμων και για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Τα ακαδημαϊκά προσόντα θα μετρώνται ως εξής: Διδακτορικό δίπλωμα 40 μονάδες, Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους 20 μονάδες, Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους 7 μονάδες, Δεύτερο πτυχίο 16 μονάδες. Ο βαθμός του πτυχίου έως 21 μονάδες. Επίσης μοριοδοτούνται η γνώση μιας ξένης γλώσσας, η πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α' επιπέδου και τα Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από ΑΕΙ διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων ωρών. Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι 120 μονάδες.

Για την εκπαιδευτική προϋπηρεσία μετρά 1 μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και μέχρι τους 120 μήνες, με ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία τις 120 μονάδες.

Ως προς τα κοινωνικά κριτήρια, προσμετρώνται ο αριθμός τέκνων και η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου, ή του/της συζύγου ή τέκνου.

Μαζί με το σύστημα διορισμών, το υπουργείο έκανε εξαγγελίες επίσης για την Προσχολική Αγωγή, ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 22 (από 25 που είναι σήμερα) για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και δήλωσε ακόμα ότι θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης, δίνοντας έμφαση στην τάχα «ελεύθερη πρόσβαση» (μόνο με το απολυτήριο και τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις που θα δίνουν οι μαθητές για το απολυτήριο) στα Τμήματα χαμηλής ζήτησης των ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ