Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Επικοινωνία με τον στρατευμένο Δημήτρη Ανδρονιάδη

Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε με τον στρατιώτη Δημήτρη Ανδρονιάδη, που βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί το «ρητό» του χιτλερικού στρατάρχη Μάνσταϊν στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στον Μανταμάδο της Λέσβου. Ακολουθεί η συνομιλία.

-- Διαβάζοντας το «σύνθημα» που ήταν γραμμένο σε τοίχο της μονάδας όπου υπηρετείς τη στρατιωτική σου θητεία, τι ήταν εκείνο που σε έκανε να αντιδράσεις, βγαίνοντας στην αναφορά, και ποια ήταν η πρόθεσή σου;

-- Αυτό που σκέφτηκα ήταν ότι η Λέσβος αλλά και όλος ο λαός μας έχει δώσει πολύ αίμα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και θεώρησα ανεπίτρεπτο να υπάρχει ένα τέτοιο «ρητό» σε αυτό το νησί. Αρχικά ζήτησα να σβηστεί το «ρητό», όπως και έγινε. Πρόθεσή μου ήταν να γίνει γνωστό σε όλους τους φαντάρους, αλλά και στο νησί γενικότερα.

-- Τι αντίκτυπο είχε η αγωνιστική και θαρραλέα στάση σου στους υπόλοιπους φαντάρους, τα μόνιμα στελέχη και στους κατοίκους του Μανταμάδου;

-- Θεωρώ ότι η ενέργειά μου είχε θετικό αντίκτυπο στους συναδέλφους φαντάρους και σε ορισμένα στελέχη. Επικροτήθηκε η στάση μου και αρκετοί συμφώνησαν ότι είναι απαράδεκτη η αναγραφή αυτού του «ρητού». Με ενέπνευσε και το γεγονός ότι την ημέρα της αναφοράς μου ήταν η επέτειος της σφαγής των Καλαβρύτων από τους ναζί Γερμανούς. Επίσης η στάση μου βρήκε αποδοχή από τους κατοίκους, με ψηφίσματα συμπαράστασης μαζικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ