Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Οι Αμερικανοί ισοπεδώνουν το Αφγανιστάν

Στη φάση των καθημερινών εντατικών βομβαρδισμών βρίσκονται οι πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ουάσιγκτον διακρίθηκαν και αυτή τη βδομάδα για την ασάφειά τους, όσον αφορά στη διάρκεια, αλλά και τους πραγματικούς στόχους αυτού του πολέμου. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη, ενώ η σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν αδιάλειπτα κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού Ραμαζανιού.

Στο μεταξύ, συντηρείται το κλίμα φόβου και υστερίας στις ΗΠΑ, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης. Αυτή τη βδομάδα, στον τρόμο που προκαλεί ο άνθρακας προστέθηκε η προειδοποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ασκροφτ περί επικείμενου νέου τρομοκρατικού χτυπήματος κατά αμερικανικών στόχων.

Στο διπλωματικό πεδίο ξεχωρίζουν οι περιοδείες του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σε Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ σε Ινδία και Κίνα. Στον κοινό παρονομαστή αυτών των κινήσεων βρίσκεται η προσπάθεια για τη διατήρηση της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας», αλλά και η προσπάθεια διαμόρφωσης της διάδοχης κατάστασης μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Πυκνώνουν, ακόμη, οι επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ρωσίας. Τη βδομάδα που πέρασε επισκέφθηκε τη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ενώ τη βδομάδα που μας έρχεται, την πρωτεύουσα της Ρωσίας θα επισκεφθεί ο Ντ. Ράμσφελντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ