Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Καταιγίδα» αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής

Ο ακραίος φιλελευθερισμός (τη στιγμή που τα δόγματά του δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα) χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως την ανέπτυξε την περασμένη Τρίτη ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Για να δώσει, μάλιστα, ένα δείγμα «γραφής», ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε την πώληση της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς. Το γεγονός ότι απορρίφθηκε η υψηλότερη προσφορά της Αγροτικής Τράπεζας, αποδεικνύει ότι αποκλειστικός γνώμονας των κυβερνητικών επιλογών είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενθερμος οπαδός των «διαρθρωτικών αλλαγών», ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναδιαρθρώσεις «δε σταματούν ποτέ» και ανακοίνωσε πρόγραμμα εκποιήσεων του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, αφού όπως τόνισε: «Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας».

Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη προκάλεσαν την ευαρέσκεια των βιομηχάνων αφού διαπίστωσαν ότι ικανοποιείται το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Οσον αφορά στον προϋπολογισμό για το 2002, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι θα συζητηθεί υπό το φως των δυσμενών εξελίξεων στη διεθνή οικονομία και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως προανάκρουσμα μεγάλης μείωσης των κοινωνικών δαπανών, σκληρότερης εισοδηματικής πολιτικής και επιτάχυνσης των ανατροπών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ