Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Από το κακό στο χειρότερο οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς

Υλική βοήθεια ειδικά για τις χειμερινές συνθήκες συγκεντρώνει η ΕΕΔΥΕ

Copyright 2016 The Associated

Κατά εκατοντάδες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα ελληνικά νησιά μετανάστες και πρόσφυγες, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα νησιά βρίσκονται πλέον 14.489 άτομα: Στη Λέσβο είναι 6.738, στη Σάμο 4.174, στη Χίο 1.436, στη Λέρο 1.063, στην Κω 1.029 και σε μικρότερα νησιά 49.

Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και της ΕΕ, καθώς έχουν παραδώσει την ευθύνη της καταγραφής και διαμονής σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν με ευρωπαϊκά κονδύλια για να εντείνουν τον εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων σε απάνθρωπες συνθήκες. Επιπλέον και ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι βιώνουν μια απαράδεκτη κατάσταση, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, ενώ η απαγόρευση στο να μετεγκατασταθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα εντείνει το πρόβλημα.

Μάλιστα, το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης των χιλιάδων ξεριζωμένων που βρίσκονται στη χώρα μας, στοιβαγμένοι οι περισσότεροι στα νησιά του Αιγαίου, εγκλωβισμένοι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των ΕΕ - Τουρκίας, την οποία υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι πρόσφυγες γίνονται μπαλάκι από τη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην άλλη, με αποτέλεσμα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να καθίστανται έρμαια και να βρίσκονται «στον αέρα». Η εμπλοκή ιδιωτών στην όλη διαδικασία και ο χαρακτήρας των ευρωενωσιακών κονδυλίων, τα οποία δίνονται για να στηρίζουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καταγγέλθηκαν από το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σημαντικά ζητήματα, όπως ο άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και ο συνολικός απεγκλωβισμός, όσων το επιθυμούν, από την Ελλάδα, οι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις προσφυγικές δομές, για σεβασμό των προσφυγικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, όχι μόνο παραμένουν το ζητούμενο αλλά διαιωνίζονται και με ευθύνη της κυβέρνησης. Επιπλέον, Γολγοθά για μεγάλη μερίδα μεταναστών αποτελεί το θέμα των πολύχρονων καθυστερήσεων για την παροχή μακροχρόνιων αδειών διαμονής στους οικονομικούς μετανάστες, τα παράβολα και τα πρόστιμα.

Συγκέντρωση βοήθειας από την ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης υλικής βοήθειας - αλληλεγγύης στους πρόσφυγες - μετανάστες, αλλά και στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Η συγκέντρωση της βοήθειας γίνεται στις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης στην Αττική και πανελλαδικά. Στις περιοχές που δεν υπάρχουν Επιτροπές Ειρήνης απευθύνεστε στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΥΕ στα τηλέφωνα 210.3844.853, 210.3844.854 για συνεννόηση - ρύθμιση των πρακτικών θεμάτων παραλαβής των προσφερόμενων υλικών.

Υπενθυμίζεται πως τα υλικά που συγκεντρώνουμε αφορούν ειδικά τις χειμερινές συνθήκες, δηλαδή: Κουβέρτες, παιδικά - γυναικεία - ανδρικά ρούχα (μπουφάν, πουλόβερ, φούτερ). Παράκληση για παράδοση των υλικών συσκευασμένων - σε νάιλον σάκους - με την αναγραφή της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, π.χ. ανδρικά μπουφάν, γυναικεία πουλόβερ, παιδικά μπουφάν κ.λπ.

Οι Επιτροπές Ειρήνης στην Αττική συγκεντρώνουν τη συνολική ποσότητα των προσφερόμενων υλικών και τη μεταφέρουν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19) μέχρι και το Σάββατο 29 Δεκέμβρη (ώρες 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Από τον χώρο αυτό το σύνολο της υλικής βοήθειας θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες προς τους τελικούς αποδέκτες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ αναφέρει: «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες - μετανάστες και δοκιμαζόμενους από την ανεργία και τη φτώχεια. Δυναμώνουμε την πάλη για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ