Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στην τελική ευθεία η σιδηροδρομική επανασύνδεση των δύο πλευρών

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι ηγεσίες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας εγκαινίασαν την Τετάρτη το έργο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει τις δύο χώρες, με εκδήλωση που έγινε στο σταθμό Πανμούν στη συνοριακή πόλη Κεσόνγκ της Βόρειας Κορέας, την περιοχή όπου βρίσκεται και το μεγάλο «βιομηχανικό πάρκο», που οι δύο πλευρές θεμελίωσαν πριν χρόνια και πλέον αναμένεται να εξελιχθεί σε κεντρικό σύμβολο της διμερούς τους οικονομικής συνεργασίας.

Ενα τρένο με συνολικά 9 βαγόνια ξεκίνησε από τη Σεούλ και έφτασε στην Πανμούν περίπου δύο ώρες μετά, μεταφέροντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δύο πλευρών. Η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι είναι σημαντικές η «πολιτική» διάσταση των εγκαινίων και η ώθηση που θα δοθεί στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Οι πρεσβείες της Ρωσίας και στις δύο χώρες - πρόσθεσε - είναι έτοιμες να «συνεργαστούν ενεργά για να διασφαλιστεί ότι το εντυπωσιακό αυτό έργο στις υποδομές θα ολοκληρωθεί τάχιστα», ώστε να «δώσει ώθηση στην αμοιβαία κατανόηση, στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Χερσόνησο».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ χαρακτήρισε την εξέλιξη «καλά νέα για τις δύο πλευρές και θετικής σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία στη Χερσόνησο». Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση για επίσημα κείμενα της Νότιας Κορέας όπου η Σεούλ εξακολουθεί να εντάσσει την Πιονγιάνγκ στους βασικούς της εχθρούς, δήλωσε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες που οι δύο πλευρές καταβάλλουν για να σταθεροποιήσουμε την τρέχουσα σημαντική ορμή (για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ