Τρίτη 1 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις νέες συνενώσεις

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Λάρισα ενάντια στο νομοσχέδιο
Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Λάρισα ενάντια στο νομοσχέδιο
Στη Βουλή κατατέθηκε στις 28 Δεκέμβρη το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου αποτελεί το επόμενο βήμα των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις στα παραπάνω ιδρύματα. Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας οικοδόμησης της νέας αρχιτεκτονικής των ιδρυμάτων, που ξεκίνησε με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνεχίστηκε με τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων με το αντίστοιχο ΤΕΙ. Ακολουθούν αντίστοιχες συγχωνεύσεις και σε άλλα ιδρύματα, όπως αυτή που ανακοινώθηκε για τα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Κεντρικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, με εξαίρεση κάποια τμήματα που απορροφώνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στον πυρήνα του, όπως περιγράφεται και στην εισηγητική έκθεση, βρίσκονται η στρατηγική της ΕΕ για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι προσαρμογές στη δομή και στο περιεχόμενο των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα τα φέρουν ακόμα πιο κοντά στις επιχειρήσεις ώστε να συμβάλλουν στην κερδοφορία τους. Το πνεύμα σύνδεσης με τους στόχους της κλαδικής και περιφερειακής ανάπτυξης διαπνέει το νομοσχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται τα προβλήματα για τους φοιτητές. Παραμένουν δηλαδή η υποχρηματοδότηση, οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, στα εργαστήρια, εντείνεται η κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, δείχνοντας, όπως και η εμπειρία από τις συνέργειες ιδρυμάτων που έχουν ήδη προχωρήσει, ότι παρά τις διακηρύξεις, στόχος του εγχειρήματος δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

Τη στρατηγική κατεύθυνση της σύνδεσης με την αγορά υπηρετεί και η δημιουργία δομών με ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, όπως η Τεχνόπολη Ευρίπου στην περιφέρεια της Χαλκίδας και το Αβερώφειο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας στην περιοχή της Λάρισας, αλλά και η δημιουργία τμημάτων σε πεδία επένδυσης του μεγάλου κεφαλαίου. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τα μέλη ΔΕΠ που εντάσσονται στα Γενικά Τμήματα των Πανεπιστημίων, για τους φοιτητές των ιδρυμάτων, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι μόνο οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στα κανονικά έτη σπουδών έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στα νέα τμήματα. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται μια σειρά διατάξεων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς καθαρίστριες οι εστίες του ΤΕΙ Λάρισας (2019-03-06 00:00:00.0)
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο (2019-02-14 00:00:00.0)
Σε πορεία αναδιάρθρωσης η Ανώτατη Εκπαίδευση (2017-11-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» (2013-02-05 00:00:00.0)
Οχι στο «χάρτη» του «Πανεπιστημίου ΑΕ» (2013-02-03 00:00:00.0)
Καμία συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία (2012-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ