Παρασκευή 4 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση οι νησιώτες

Στον εφιάλτη της πλήρους απομόνωσης έχουν καταδικάσει κυβέρνηση και εφοπλιστές το νησί της Σαμοθράκης, του οποίου οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση από τις 28 Δεκέμβρη, ενώ από χτες, Πέμπτη 3 Γενάρη, εξαιτίας της κακοκαιρίας, αποσύρθηκε και το σκάφος του Λιμενικού «ΓΑΥΔΟΣ», το οποίο είχε δρομολογηθεί στη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη από το υπουργείο Ναυτιλίας, ως λύση ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Δεκέμβρη παρουσίασε σοβαρή μηχανική βλάβη το πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ» της εταιρείας ΣΑΟΣ, το οποίο να σημειωθεί ότι είχε δρομολογηθεί για να αντικαταστήσει το πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» της ίδιας εταιρείας, το οποίο είναι αυτό που έχει αναλάβει τη γραμμή, ωστόσο πριν από μήνες παρουσίασε σοβαρότατη βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή και είχε ακινητοποιηθεί μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη 2 Γενάρη, το υπουργείο Ναυτιλίας και η εταιρεία διέδιδαν ότι η βλάβη στο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» έχει αποκατασταθεί και ότι θα επαναδρομολογηθεί, ωστόσο μέχρι και την Πέμπτη δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο, ενώ αυτό που λεγόταν ήταν ότι δεν του είχαν δοθεί πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Η περίπτωση της Σαμοθράκης έρχεται να αναδείξει τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες από την αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία διατηρεί και ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι εφοπλιστές δρομολογούν και αποδρομολογούν πλοία ανάλογα με την κερδοφορία τους, ενώ και αυτά που έχουν εν κινήσει είναι υποσυντήρητα και υπερήλικα, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις έχοντας στο «πόδι» τα πληρώματα μέχρι εξάντλησης κ.ο.κ., αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Εξάλλου, σε μερική απομόνωση βρίσκονται τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Νέες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές

Την ώρα που αυξάνει τη φοροαφαίμαξη των εργαζομένων και καταργεί ακόμα και τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, η κυβέρνηση αυξάνει τις φοροαπαλλαγές υπέρ των εφοπλιστών. Χτες, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Φ. Κουβέλης και η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου τροποποίησαν υπουργική εγκύκλιο (ΠΟΛ) που είχε εκδοθεί με βάση τον νόμο 1177/2018 και απαλλάσσουν «τους πλοιοκτήτες τουριστικών σκαφών κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα» από την «υποχρέωση καταβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».

Οι προϋποθέσεις που θέτει η υπουργική εγκύκλιος, φωτογραφίζουν τα μεγάλα τουριστικά σκάφη, τα ημερόπλοια τουριστικά σκάφη, δηλαδή αυτά που εκτελούν περιηγητικά ταξίδια, τις θαλαμηγούς που δραστηριοποιούνται «κυρίως στην ανοικτή θάλασσα και σε διεθνείς προορισμούς, σε ποσοστό άνω του 60% των συνολικών ταξιδιών τους» σύμφωνα με το δρομολογιακό πρόγραμμα που έχουν καθορίσει κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ