Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Ο Πομπέο επιβεβαιώνει ξανά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Πομπέο στο Κάιρο

AFP OR LICENSORS

Ο Πομπέο στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση των σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για αναδιάταξη των στρατευμάτων στο συριακό έδαφος έδωσε, χτες, από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Καΐρου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο περιοδείας που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της βδομάδας σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Τα αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν στην πατρίδα από τη Συρία αλλά δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην πλήρη διάλυση του ISIS και στο συνεχιζόμενο αγώνα για την εξάλειψη της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας. Περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κάνουν περισσότερα για να πάμε μπροστά...», είπε με νόημα. Ενημερώνοντας συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Πομπέο δεν δίστασε να αποδοκιμάσει την πολιτική του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2009 είχε εμφανιστεί στο πανεπιστήμιο του Καΐρου εκφωνώντας ομιλία υπέρ τάχα της ενίσχυσης της «δημοκρατίας» στην περιοχή και για τη «νέα αρχή στις σχέσεις της Αμερικής» με τη Μέση Ανατολή, πυροδοτώντας λίγο αργότερα ενδοαστικές συγκρούσεις, κινητοποιήσεις και ανατροπές μη αρεστών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης». Κατηγόρησε έτσι τον Μπαράκ Ομπάμα ότι παραπλάνησε μεταξύ άλλων και με «ευσεβείς πόθους» συμμάχους και εταίρους σε σχέση με το ρόλο της Αμερικής στην περιοχή, ότι έβλαψε παλιούς φίλους και ενίσχυσε το κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν... Κατηγόρησε επίσης τον Ομπάμα για αφέλεια και δισταγμούς όταν αντιμετώπισε τις προκλήσεις που πυροδότησαν «ξεσηκωμούς οι οποίοι ταρακούνησαν τη Μέση Ανατολή», συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου το 2011.

«Τώρα έρχεται η πραγματική νέα αρχή. Σε μόλις 24 μήνες οι ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τραμπ επιβεβαίωσαν τον παραδοσιακό ρόλο τους ως δύναμης καλού στην περιοχή, επειδή μάθαμε από τα λάθη μας», επισήμανε ο Πομπέο, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για χάρη των αμερικανικών μονοπωλίων και της αμερικανικής αστικής τάξης. Για την ιστορία, ο τίτλος της ομιλίας του Μ. Πομπέο ήταν «Μία Δύναμη για το Καλό: Ο αναζωογονημένος ρόλος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή».

Ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, επανέλαβε νωρίτερα τις απειλές για τρίτη χερσαία επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας». Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε πως η χώρα του θα αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Συρία όταν εξευρεθεί «πολιτική λύση». Ο Λε Ντριάνεξέφρασε την ικανοποίησή του για την προφανή, όπως ισχυρίστηκε, «αλλαγή κατεύθυνσης» του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αφού ανακοίνωσε με εντυπωσιακό τρόπο το Δεκέμβρη την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, στη συνέχεια δήλωσε πως η αποχώρηση αυτή θα γίνει με τον «αρμόζοντα ρυθμό».

Τέλος, χτες, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Τζόζεφ Ντάνφορντ, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν βάσεις ή φυλάκια ελέγχου στην Τουρκία μετά τη διαδικασία «αποχώρησης» από τη Βόρεια Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Πομπέο και Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον (2019-12-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης (2019-05-09 00:00:00.0)
Η αμερικανική «Στρατηγική Συνεργασία» (2019-01-19 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν δυνάμεις και θέτουν όρους (2019-01-08 00:00:00.0)
Παζαρεύοντας αμερικανορωσικό συμβιβασμό (2018-06-30 00:00:00.0)
Πιέσεις για τροποποίηση της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν (2018-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ