Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Οι ηγέτες Κίνας - Β. Κορέας συζήτησαν και τις «δυσκολίες»

Το παζάρι θα «φουντώσει» και οι ετοιμασίες εντείνονται, ενόψει και της πιθανής νέας συνάντησης Τραμπ - Κιμ

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Μέρος ευρύτερων προετοιμασιών για πιθανές νέες Συνόδους Κορυφής για το Κορεατικό αποτέλεσαν οι επαφές που είχαν οι ηγεσίες Κίνας και Βόρειας Κορέας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που έκανε στο Πεκίνο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν μέσα στη βδομάδα. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές των βορειοκορεατικών ΜΜΕ για τις «δυσκολίες» και την «ανησυχία» που οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του Κορεατικού, ειδικά στις συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σι ξεκαθάρισε ότι η κινεζική πλευρά δεν θα παραιτηθεί από τα ζωτικά της συμφέροντα, μιλώντας για τον «θετικό και εποικοδομητικό ρόλο» που το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει για την άμυνα των «θεμελιακών συμφερόντων των δύο πλευρών» αλλά και για «τη σταθερότητα της κατάστασης στη Χερσόνησο». Μιλώντας για τον «ειρηνικό διάλογο» που ξεκίνησε στη Χερσόνησο δημιουργώντας προσδοκίες σε όλη τη διεθνή κοινότητα, ο Σι είπε ότι σήμερα «η πολιτική διευθέτηση (σ.σ. του κορεατικού ζητήματος) βρίσκεται μπροστά σε μια σπάνια ιστορικά ευκαιρία». Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να λύσουν τις σχετικές νόμιμες ανησυχίες τους μέσω του διαλόγου. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι το Πεκίνο αναμένει Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ να καταφέρουν να συναντηθούν στα μισά του δρόμου, όπως και ότι η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να εργαστεί με τη βορειοκορεατική αλλά και τις υπόλοιπες για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσα από την αποπυρηνικοποίηση και τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης.

Από τη δική του μεριά, ο Κιμ είπε ότι η Πιονγιάνγκ θα καταβάλει προσπάθεια ώστε η (αναμενόμενη) νέα Σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας «να έχει αποτελέσματα που θα καλωσορίσει η διεθνής κοινότητα», απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα «σε όλες τις πλευρές» να δώσουν «από κοινού ώθηση για μια λύση του Κορεατικού χωρίς αποκλεισμούς», σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι η Πιονγιάνγκ ελπίζει να αντιμετωπιστούν οι «νόμιμες ανησυχίες» της. Επίσης, ο Κιμ υπογράμμισε ότι η Κίνα «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στην «εκτόνωση» της κατάστασης στη Χερσόνησο, αλλά και ότι «υπό τη σημερινή ηγεσία του ΚΚ Κίνας οι Κινέζοι κατόρθωσαν σπουδαία νέα επιτεύγματα στην πορεία προς το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά». Είπε ακόμα ότι το κυβερνών Κόμμα Εργατών (της Βόρειας Κορέας) θα πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση ενός διεθνούς περιβάλλοντος ευνοϊκού για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής του γραμμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ