Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαχητικό «παρών» έδωσαν και χτες οι εκπαιδευτικοί

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, συνεχίζεται και δυναμώνει, έστειλαν χτες οι εκπαιδευτικοί. Ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά, έδωσαν το «παρών» στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, απαντώντας ταυτόχρονα στον αυταρχισμό με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κινητοποίησή τους την περασμένη Παρασκευή.

Κεντρικά αιτήματα της συγκέντρωσης, που έγινε το μεσημέρι στο Σύνταγμα και αποτέλεσε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης του προηγούμενου διαστήματος, ήταν να μην περάσουν οι απολύσεις, να αποσυρθεί η τροπολογία της κυβέρνησης για τα κριτήρια διορισμών, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη, να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα όλοι οι αναπληρωτές. Τη μαχητικότητα της συγκέντρωσης, στην οποία έδωσαν το «παρών» σωματεία εκπαιδευτικών από το Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και από πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, την αποφασιστικότητα να συνεχιστεί ο αγώνας τόνισαν στους χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Καταδίκασαν παράλληλα την επίθεση των ΜΑΤ στην κινητοποίηση στις 11 Γενάρη, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών.


Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν μεταξύ άλλων η Θ. Δριμάλα, εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, η οποία είχε δεχτεί χτύπημα από χειροβομβίδα κρότου - λάμψης στο κεφάλι, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής (που είχε τραυματιστεί στο χέρι ενώ υπέστη και ρήξη τυμπάνου), ο οποίος εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εκπαιδευτικών και τη θέση του για απόσυρση της τροπολογίας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Η προσυγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα ξεκίνησε με συναυλία από αναπληρωτές μουσικούς και παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από αναπληρωτές θεατρολόγους, βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες αναπληρωτών, που γυρίζουν όλη τη χώρα, αναγκάζονται να αφήσουν πίσω οικογένειες και παιδιά, έχουν βρεθεί χωρίς σπίτι, μένουν άνεργοι κάθε καλοκαίρι, αγωνιούν για την πρόσληψη στην αρχή κάθε χρονιάς. Προσυγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί και στα Προπύλαια, από όπου έγινε πορεία προς το Σύνταγμα.

Στην κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο, το οποίο προχωρά ένα βήμα περαιτέρω τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έδωσαν το «παρών» και οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Οικονομικού, Τουρκικών Σπουδών του EKΠA, Αρχιτεκτονικής, ΝΦΕΕΜΠ. Εκεί βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, συνδικάτα και σύλλογοι εργαζομένων και συνταξιούχων και εκπρόσωποί τους απηύθυναν χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Διαβάστηκε επίσης το μήνυμα στήριξης των εκπαιδευτικών και των αιτημάτων τους που απευθύνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (FISE), η οποία καταδικάζει την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και εύχεται καλή επιτυχία στους αγώνες των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν συνδικάτα και φορείς από Παναμά, Δυτ. Αφρική, Ινδία, Λος Αντζελες κ.α.

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε με το ραντεβού να ανανεώνεται στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων και σε νέες κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια, εκπαιδευτικοί και φοιτητές πορεύτηκαν προς τη Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία είχε αποκλειστεί από κλούβες της Αστυνομίας και ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία εκπαιδευτικός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ