Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα μπλόκα στις 28 Γενάρη

Από τη χτεσινή πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά
Από τη χτεσινή πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά
Με πολύμορφη δράση προχωρούν οι προετοιμασίες για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκων με τρακτέρ από τις 28 Γενάρη σε όλη τη χώρα, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες οργανώνουν συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα, δίνοντας τη μάχη εναντίον της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Στη Θεσσαλία

Το σύνθημα για μαζικά και ισχυρά μπλόκα δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία, όπου οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών οργανώνουν καθημερινά ενημερωτικές αλλά και αγωνιστικές δράσεις.

Οι συσκέψεις σε επαρχιακό και νομαρχιακό επίπεδο συνεχίζονται, ενώ την Πέμπτη 24/1 προγραμματίζεται πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα.

Χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας οργάνωσε πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη, στον Παλαμά, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων από 26 χωριά του νομού και πολλοί άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε το Σαββατοκύριακο που έρχεται να βγουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, έτοιμα για το στήσιμο ισχυρού μπλόκου στις 28 Γενάρη. Το σημείο που θα στηθεί το μπλόκο θα αποφασιστεί σε νέα πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων την ερχόμενη Τετάρτη 23/1, λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι τότε προετοιμασίες στον νομό και σε όλη τη Θεσσαλία.


Στη Λάρισα, αποφάσεις για συμμετοχή στα μπλόκα παίρνονται στις συσκέψεις σε επαρχιακό επίπεδο που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού με τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους. Μετά τον Τύρναβο, την Αγιά, την Ελασσόνα και τα Φάρσαλα, όπου έγιναν συσκέψεις τις προηγούμενες μέρες, το Σάββατο 19/1 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Πλατύκαμπο (6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνεταιρισμού). Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους, με ενθαρρυντικό στοιχείο τη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής. Σήμερα Πέμπτη, θα γίνουν εκλογές στον Αγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων, το Σάββατο 19/1 στη Βαλανίδα, το Σάββατο 19/1 και την Κυριακή 20/1 στη Νίκαια.

Στα Τρίκαλα, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» έχουν μέχρι τώρα προγραμματιστεί συσκέψεις για την Κυριακή 20/1, στις 12 μ., στη Φαρκαδόνα, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου και για τη Δευτέρα 21/1, στις 7 μ.μ., στο Μεγαλοχώρι, από τους Αγροτικούς Συλλόγους των πρώην δήμων Εστιώτιδας και Πυληναίων.

Στη Δυτική Ελλάδα

Οι προετοιμασίες για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων προχωρούν και στη Δυτική Ελλάδα.

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, οργανώνεται περιφερειακή σύσκεψη την Κυριακή 20/1, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος στο Αγγελόκαστρο.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» μπροστά στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης σημειώνει: «Μπροστά στον νέο γύρο αγροτικών κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης του αγώνα μας, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα καθημερινών περιοδειών και ενημερωτικών συσκέψεων στα κεφαλοχώρια του νομού, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα. Ηδη έχουμε εξαγγείλει συλλαλητήριο κτηνοτρόφων στις 30/1 στην Αμφιλοχία, με αιχμή την πάλη ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο γάλα και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος. Την ερχόμενη Κυριακή φιλοξενούμε τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Αγγελόκαστρο, με συμμετοχή αντιπροσώπων από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, με σκοπό τον αγωνιστικό συντονισμό μας. Για μια ακόμη χρονιά, δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ που επιταχύνουν τον αφανισμό μας, κόντρα σε μεγαλέμπορους και βιομηχάνους, στα μονοπώλια που λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο. Ενάντια σε όλους αυτούς που μας παίρνουν κοψοχρονιά την παραγωγή, επιβάλλοντας είτε το αίσχος των ανοικτών τιμών είτε την απληρωσιά για χρόνια, όπως και στο παράδειγμα των καπνοπαραγωγών στην περιοχή της Μακρυνείας. Στον αγώνα μας αυτόν δεν περισσεύει κανείς».

Στο μεταξύ, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στην είσοδο του Πύργου, έπειτα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. «Αγρότη - κτηνοτρόφε πολέμα, ΕΕ και κυβέρνηση κλέβουνε το βιος σου» έγραφε το πανό των συγκεντρωμένων, οι οποίοι έκλεισαν συμβολικά το ένα ρεύμα της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, φωνάζοντας συνθήματα και ενημερώνοντας τους περαστικούς για τα αιτήματα επιβίωσης που θέτει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Τις επόμενες μέρες η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της προχωρούν σε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά.

Σήμερα, επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» οργανώνει στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ ΑΕΣ).

Πλούσια δράση σε όλη τη χώρα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 21/1, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Ορεστιάδας.

Μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες του Εβρου, από τη μια με την πολιτική της ΚΑΠ και από την άλλη με τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές, με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές. Αποφάσισαν να βγουν δυναμικά στο δρόμο και να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων να εξοφλήσει εδώ και τώρα η ΕΒΖ τις υποχρεώσεις της προς τους τευτλοπαραγωγούς, να καλύψει η κυβέρνηση τις απώλειες εισοδήματος από την ανομβρία και το πράσινο σκουλήκι, άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα κ.ά.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μαλγάρων οργανώνει σύσκεψη, αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του ΤΟΕΒ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» συνεχίζει καθημερινά τις περιοδείες στα χωριά και έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση σύσκεψης την Παρασκευή 25/1, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΒΕΛΤΑΝΣ και τη Δευτέρα 28/1, στις 11 π.μ., στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας.

Συλλαλητήριο με αγροτικά οχήματα θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων τη Δευτέρα 28/1, στις 11 π.μ., στη Δημοτική Αγορά. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από συμβούλιο που πραγματοποίησε με τα μέλη της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο και σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, θα αποφασιστούν οι επόμενες αγωνιστικές δράσεις.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις επερχόμενες κινητοποιήσεις απευθύνουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Ηρακλείου οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Αστερουσίων, Καζαντζάκη και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου. Την Τρίτη 22/1 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο στα Πεζά, ενώ την Παρασκευή 25/1, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα πραγματοποιήσει ανοιχτή Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στο Τεφέλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ