Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή συνθήκης ειρήνης

Αποφασιστικότητα να επιλυθεί η εδαφική διαμάχη για τα νησιά Κουρίλες δήλωσαν ο Βλ. Πούτιν και ο Σ. Αμπε

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ.--

Την αποφασιστικότητά τους να επιλυθεί η μεταξύ τους εδαφική διαμάχη και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, που εκκρεμεί από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, δήλωσαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, μετά τις χτεσινές πολύωρες συνομιλίες τους στη Μόσχα. Αυτή η εκκρεμότητα θεωρείται και ως ένα εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών και άλλων σχέσεων που επιδιώκουν οι δύο πλευρές.

Η συνθήκη ειρήνης εκκρεμεί εξαιτίας της διαμάχης για την κυριότητα τεσσάρων από τις νήσους Κουρίλες, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο, αποτελώντας το φυσικό σύνορο μεταξύ Οχοτσκικής Θάλασσας και Ειρηνικού Ωκεανού. Τα νησιά πέρασαν στην ΕΣΣΔ με το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ιαπωνία δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία και αποκαλεί τα νησιά «βόρειες περιοχές» της.

«Φυσικά συζητήσαμε, για πολλή ώρα, προοπτικές για τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης», είπε ο Πούτιν, θυμίζοντας ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών στην Σιγκαπούρη, τον περασμένο Νοέμβρη, είχε συμφωνηθεί να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση την κοινή δήλωση ΕΣΣΔ - Ιαπωνίας του 1956, η οποία προβλέπει ότι μετά τη σύναψη συνθήκης ειρήνης, η ΕΣΣΔ ήταν πρόθυμη να επιστρέψει τα δύο πλησιέστερα προς την Ιαπωνία νησιά.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, την προηγούμενη βδομάδα μετά από συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, «η πρόταση της ΕΣΣΔ για επιστροφή των δύο νησιών έγινε πριν από τη στρατιωτική συμμαχία Ιαπωνίας - ΗΠΑ». Επίσης, ο Λαβρόφ είχε καλέσει την ιαπωνική κυβέρνηση να «απαγκιστρωθεί» από τις ΗΠΑ και να ενεργήσει «σύμφωνα με τα δικά της εθνικά συμφέροντα». Είχε προηγηθεί δήλωση πολιτικού συμβούλου του Σ. Αμπε ότι η επίλυση της εδαφικής διαμάχης με τη Ρωσία θα συνδράμει τις προσπάθειες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ να «αντιμετωπίσουν» την Κίνα.

Πάντως, ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι στη συνάντηση με τον Αμπε προτεραιότητα ήταν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών. Είπε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε «επιχειρηματικό πνεύμα και εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Αλλωστε, αναφέρθηκε στις στενές επαφές των δύο κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα, ως απόδειξη ότι «τα δύο έθνη ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της συνεργασίας με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και τον σεβασμό των συμφερόντων».

Ο Σ. Αμπε δήλωσε πως οι ΥΠΕΞ των δύο κρατών θα συναντηθούν μέσα στο Φλεβάρη για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνθήκη ειρήνης και υπογράμμισε τις στενές διμερείς σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ