Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Μαζική συμμετοχή στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για Προσφυγικό και Υγεία

Η χτεσινή κινητοποίηση θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στο νησί

Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση
Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση
Με συνθήματα όπως «Kλείστε τα hot spots, τα κέντρα - φυλακές / Να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ψυχές», «Kάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών / Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία, του λαού δικαίωμα είναι η Υγεία» κ.λπ., χιλιάδες Σαμιώτες συμμετείχαν χτες στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στο νησί.

Δεκάδες σωματεία, επαγγελματικοί φορείς, γυναικείοι σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών, έδωσαν το «παρών», ενώ η συμμετοχή στην απεργία ήταν πάνδημη και με κεντρικό σύνθημα «Stop στο έγκλημα - Να κλείσει τώρα το hot spot. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών. Οχι στην υποβάθμιση της Υγείας». Οπως κατήγγειλε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το ότι με τον αποκλεισμό από αστυνομικές δυνάμεις του hot spot εμπόδισε τη μαζική συμμετοχή και προσφύγων - μεταναστών σε αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση, γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι η πλειοψηφία του λαού του νησιού και οι πρόσφυγες - μετανάστες έχουν το ίδιο αίτημα: Του απεγκλωβισμού, ενάντια στην πολιτική τη δική της και της ΕΕ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Σταύρος Τάσσος, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Κώστας Τζίχας, υποψήφιος δήμαρχος Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής: Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Κολλάρος, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρυνιώτη, ο πρόεδρος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Μιχάλης Μητσός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου, Τριαντάφυλλος Καββαδάς, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, Σταμάτης Φιλιππής, και ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Σάμου, Στεφανής Νίκος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: Εκ μέρους του δήμου Σάμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Αμυρσώνης, και εκπρόσωπος της Μητρόπολης.

Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος (βλ. διπλανή στήλη), που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τον κόσμο. Στη συνέχεια, ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία προς το Νοσοκομείο Σάμου, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα στον διοικητή του νοσοκομείου, διεκδικώντας στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό.

Παλεύουμε τον πόλεμο και τη φτώχεια

Στον χαιρετισμό της η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του ΕΚ Σάμου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συγκέντρωση αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είναι θύματα του πολέμου και της φτώχειας στις χώρες τους, σε όλους όσοι ήρθαν εδώ για να σωθούν από τις βόμβες, τις διώξεις, την πείνα και την εξαθλίωση, με στόχο να πάνε σε άλλες χώρες, να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

«Τα αιτήματά μας», υπογράμμισε, «το πλαίσιο των φορέων και συλλόγων της Σάμου, χτυπά κατευθείαν στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο. Βρίσκεται σε αντίθεση με τις κραυγές των κάθε λογής εθνικιστών, ναζιστών και ρατσιστών (...) Η σημερινή συγκέντρωση εκφράζει ότι Ελληνες και ξένοι, άνθρωποι του μόχθου και βιοπαλαιστές, παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια. Οτι όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Θέλουμε να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας ελεύθεροι, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Να έχουμε δουλειά, υγεία και μόρφωση για τα παιδιά μας. Είναι συγκέντρωση αγανάκτησης για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot, όπου άνθρωποι ζουν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση, με λιγοστό νερό, μέσα σε ακαθαρσίες, στη λάσπη και τη βροχή. Για τις συνέπειες που έχει αυτό ειδικότερα για την πόλη του Βαθιού (...)

Με τη στάση και τις θέσεις μας συγκρουόμαστε με την αιτία που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Τασσόμαστε ενάντια στις επεμβάσεις κρατών και οργανισμών που κάνουν πολέμους για τον έλεγχο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων. Με τη σημερινή μας αγωνιστική πρωτοβουλία φέρνουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας, όσο και των προσφύγων - μεταναστών. Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαών όλων των χωρών για μια καλύτερη ζωή, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά», κατέληξε η ομιλήτρια.

Αθλια η κατάσταση στην Υγεία

Στην ομιλία του ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι ασθενείς αλλά και κάθε λαϊκή οικογένεια στο νησί, βιώνουν καθημερινά την ολοένα και πιο άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας, έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Οπως είπε, «τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι έκφραση της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος και που την οδηγεί στα χέρια των επιχειρηματιών, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή της. Κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η ανανέωση του παλαιωμένου προσωπικού και η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η προάσπιση της Υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Εδώ και τώρα απαιτούμε να δοθεί λύση με ευθύνη του κράτους».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής ανέφερε πως οι γιατροί εξαντλούνται σε ατελείωτες και απανωτές εφημερίες, όπως και όλο το υπόλοιπο προσωπικό. Εχουν ξεπεράσει τα όριά τους, έχοντας καθημερινά στην ευθύνη τους την υγεία εκατοντάδων ασθενών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, που συνεχίζει στην Υγεία την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει μεγάλες ευθύνες. Αποτελεί πρόκληση για τους Σαμιώτες ότι «πριν ένα χρόνο, στο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης στη Λέσβο, μαζί με τις διακηρύξεις για την "ανάπτυξη που έρχεται" και την "έξοδο από τα μνημόνια", έγινε αναφορά από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι "λεφτά υπάρχουν" για το Νοσοκομείο Σάμου, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "διαφήμιζαν" ότι το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει με δωρεές και προσφορές. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για την Υγεία (...)

Πέντε ολόκληρα χρόνια το Νοσοκομείο Σάμου δεν έχει δικούς του παιδιάτρους, όλα αυτά τα χρόνια η Παιδιατρική Κλινική - όπως και όλο το νοσοκομείο - λειτουργούσε με μπαλώματα, με μετακινούμενους γιατρούς από άλλους χώρους, και φτάσαμε στο σημείο να υπολειτουργούν τμήματα και κλινικές, με σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και των ασθενών», τόνισε ο Σ. Φιλιππής.

«Μας παραμυθιάζουν πως το πρόβλημα του νοσοκομείου δημιουργείται λόγω του Προσφυγικού. Τους απαντάμε: Η Ικαρία, που δεν έχει πρόσφυγες, γιατί το Νοσοκομείο της είναι υποστελεχωμένο; Βεβαίως και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό επιβαρύνει το νοσοκομείο, αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να έχει στελεχωμένο πολυιατρείο μέσα στο ΚΥΤ (...) Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ