Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
ΕΣΡ
Ενδεχόμενες παραβιάσεις για τον «Μεγάλο Αδελφό»

Εξηγήσεις θα δώσουν εκπρόσωποι του ΑΝΤΕΝΝΑ

Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν οι εκπρόσωποι του ΑΝΤΕΝΝΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τον «Big Brother». To ΕΣΡ χθες, με πλειοψηφία που στηρίχτηκε στην ψήφο του προέδρου του, Βασίλη Λαμπρίδη (4-4), αποφάσισε να καλέσει εκπροσώπους του τηλεοπτικού ΑΝΤΕΝΝΑ να δώσουν εξηγήσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις άρθρου του Συντάγματος, καθώς και του Κανονισμού του ΕΣΡ.

Οι ενδεχόμενες παραβιάσεις στηρίζονται στο άρθρο 15 του Συντάγματος για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, που υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρεται στην αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση των πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και «προϊόντων του λόγου και της τέχνης» και στην εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που «επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης». Αναφέρεται, επίσης, στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και στην προστασία της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα επίσης με τον Κανονισμό του ΕΣΡ, δεν «επιτρέπεται η παρουσίαση προσώπων με τρόπο που να μπορεί, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, να ενθαρρύνει τον εξευτελισμό, την κοινωνική απομόνωση ή τις δυσμενείς διακρίσεις».

Το θέμα του «Big Brother» είχε τεθεί στη συνεδρίαση του ΕΣΡ που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτέμβρη. Τότε η πλειοψηφία του ΕΣΡ έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος για έναρξη κυρωτικής διαδικασίας. Ο «Μ. Αδελφός» χθες ήταν για μία ακόμη φορά θέμα στην ημερήσια διάταξη. Στη συνεδρίαση, το μέλος του ΕΣΡ Κ. Ζώρας παρουσίασε γνωμοδότηση του καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σ. Παπαϊωάννου.

Ο Σ. Παπαϊωάννου, στην παρέμβασή του για τον «Μεγάλο Αδελφό», επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι ο βιόκοσμος, ο ιδιωτικός χώρος των ανθρώπων, «απαλλοτριώνεται, αποικιοποιείται και συρρικνώνεται καθημερινά, παραδίδεται στη δημοσιότητα και γίνεται χώρος αγοράς». Εχει επίσης, όπως τονίζει, σημασία από ποιες κοινωνικές ομάδες προέρχονται οι άνθρωποι που δέχονται να παίξουν ή να βλέπουν τον «Big Brother». «Ενδεχομένως πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα βγουν από την ανωνυμία και, γιατί όχι, θα λύσουν και το οικονομικό τους πρόβλημα. Το γεγονός ότι έτσι θα χάσουν και το τελευταίο ίχνος της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους, τους φαίνεται δευτερεύον». Τα κανάλια στο κυνήγι του κέρδους επιδιώκουν τη συνεχή αύξηση της θεαματικότητάς τους, «πλήρως εναρμονισμένα στη λογική της ελεύθερης αγοράς και της εμπορευματοποίησης». Αναφέρεται ακόμη στη δύναμη της εικόνας, που η μαγεία και η γοητεία της κάνουν τους «περισσότερους ανθρώπους να πιστεύουν ότι κανένα πρόβλημά μας δεν μπορούμε να λύσουμε, εάν δεν καταφύγουμε στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στην τηλεόραση».

Εξηγήσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις θα δώσουν, όμως, και εκπρόσωποι του TEMPO. Αυτό αποφάσισε χθες το ΕΣΡ, εξετάζοντας το θέμα της «παγκόσμιας αποκλειστικότητας», από το Αφγανιστάν επί ημερών του Ν. Ευαγγελάτου. Το θέμα ήρθε στο ΕΣΡ μετά από καταγγελίες και «ψεύτικες εικόνες», αλλά και αυτεπάγγελτη έρευνα που αποφάσισε το ΕΣΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ