Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και λογοτέχνης Βικτωρία Θεοδώρου

«Εφυγε» από τη ζωή, το βράδυ της Παρασκευής, η ποιήτρια, πεζογράφος και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Βικτωρία Θεοδώρου. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε χτες στο Νεκροταφείο Ζωγράφου στην Αθήνα.

Η Βικτωρία Θεοδώρου ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Συμμετείχε από τα εφηβικά της χρόνια στην ΕΠΟΝ, ενώ το 1948 εκτοπίστηκε στη Χίο, στο Τρίκερι, στη Μακρόνησο και πάλι στο Τρίκερι, όπου αρνήθηκε να κάνει «δήλωση μετανοίας».

Η Βικτωρία Θεοδώρου εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1955, με ποιήματά της που δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρηση Τέχνης». Το πρώτο βιβλίο της, «Εγκώμιο», κυκλοφόρησε το 1957. Ακολούθησαν: «Κατώφλι και παράθυρο» 1962, «Βορεινό Προάστιο» 1966, «Το λαγούτο» 1971, «Η εκδρομή» 1973, «Ουρανία» 1978, «Αρειος Υπνος» 1983, «Η νυχτωδία των συνόρων» 1986, «Μειλίγματα» 1990, «Χρονικό» 1994, «Ευνοημένοι» 1998, «Καταλόγι για τον μάστορα» 2008. Ολόκληρο το ποιητικό έργο της περιέχεται στην τελευταία και ολοκληρωμένη έκδοση του βιβλίου «Βικτωρία Θεοδώρου - Ποιήματα» (εκδ. «Διάττων», Αθήνα 2010). Επίσης, είχε δημοσιεύσει τα πεζά: «Ο Τράϊκο», «Γαμήλιο δώρο», «Οι δεσποινίδες της οδού Λαμψάκου», «Δραπέτις», «Πελαγινή» και «Ανιδιοτέλεια».

Η Β. Θεοδώρου είναι και η συγγραφέας του βιβλίου «Στρατόπεδα γυναικών» με εικόνες του Γιώργη Βαρλάμου, όπου αναφέρεται σε αφηγήσεις κρατούμενων γυναικών στα στρατόπεδα Χίου, Τρίκερι και Μακρονήσου, στα χρόνια 1947 - 1951. Αξίζει να αναφέρουμε την ιστορία του. Το 1973, η Ρόζα Ιμβριώτη παρέδωσε στη συνεξόριστή της Βικτωρία Θεοδώρου εννέα από τα τετράδια που έγραψαν εξόριστες στο Τρίκερι. Τα εννέα τετράδια σώθηκαν, τοποθετημένα σε τενεκέ και θαμμένα σε ένα μέρος του νησιού, το Γενάρη του 1950, πριν πολλές «αμετανόητες» μεταφερθούν στη Μακρόνησο και η Ρόζα Ιμβριώτη στο στρατόπεδο Λάρισας και από εκεί στη Μακρόνησο. Αγνωστο πότε, τα εννέα θαμμένα τετράδια διέσωσε η Ρόζα, η οποία παρότρυνε τις συγκρατούμενές της να γράψουν τα βιώματά τους, γράφοντας και τη δική της συγκλονιστική μαρτυρία. Στο βιβλίο «Στρατόπεδα Γυναικών» περιλαμβάνονταν οι μαρτυρίες των εξής εξορίστων: Ευαγγελία Φωτάκη, Αθηνά Κωνσταντοπούλου, Στάσα Κεφαλίδου, Νίτσα Γαβριηλίδη, Βικτωρία Θεοδώρου, Αφροδίτη Μαυροειδή - Παντελέσκου, Λίζα Κόττου.

  • Τα συλλυπητήρια για τον χαμό της Β. Θεοδώρου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, όπου σημειώνει ότι η Β. Θεοδώρου ήταν «μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ποιήτριες και πεζογράφους, Χανιώτισσα, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και πάντα πιστή στο ΚΚΕ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ