Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Κατάργηση της ομοφωνίας στην ΕΕ ζητά ο Σόιμπλε

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μεταρρυθμίσεις για μεγαλύτερη συνοχή και σύγκλιση στην ΕΕ - πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των γερμανικών ομίλων - ζήτησε ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπροστά και στο ενδεχόμενο οι διεργασίες και η διαπάλη για το μείγμα της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης να αποτυπωθούν και στο συσχετισμό που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές του Μάη.

Μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο o Σόιμπλε ανέφερε πως θα πρέπει να καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων: «Ομοφωνία σημαίνει ότι ο πιο αργός θα μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα, γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα πλειοψηφικό, ακόμη κι αν πρόκειται για ενισχυμένη πλειοψηφία». Θυμίζουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση των ομόφωνων αποφάσεων στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ, προκειμένου η ιμπεριαλιστική ένωση να αναχθεί σε «παγκόσμιο παίκτη», προς όφελος των γερμανικών συμφερόντων.

Ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε, ακόμη, ότι τμήματα της εθνικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να μεταφερθούν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Μόνο όταν αυτό επιτύχει, θα μπορεί η ΕΕ να καθιερώσει υπουργό Οικονομικών της ΕΕ», πρόσθεσε, διαφορετικά «δεν έχει νόημα, δεδομένου ότι δεν θα έχει αρμοδιότητες. Ενας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών χρειάζεται ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ευρωπαϊκά έσοδα και φυσικά τις κατάλληλες αρμοδιότητες».

«Σε πολλά κράτη - μέλη ενισχύονται δυνάμεις, που εστιάζουν σε λύσεις σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζουν ηχηρά την οργή τους για θέματα κοινωνικά και πολιτικά», είπε, σημειώνοντας τη σημασία της ψήφου στις ευρωεκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ