Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Νέες ενστάσεις για τα «F-35»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για νέα, προσωρινή αναστολή της παράδοσης των πολεμικών αεροσκαφών «F-35» (που έχει παραγγείλει η Τουρκία από την αμερικανική «Lockheed Martin»), μετά από νέα γνωμοδότηση του Κογκρέσου που επικαλείται ξανά τα τουρκικά σχέδια αγοράς ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400».

Η σχετική γνωμοδότηση του Κογκρέσου επανέρχεται συχνά πυκνά, με διάφορες αφορμές (αυτήν τη φορά αφορμή είναι το σχέδιο προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά) και επαναφέροντας πολλούς προβληματισμούς του αμερικανικού κεφαλαίου για τους όρους συνεργασίας με την Τουρκία. Στη βάση αυτή, άλλωστε, το αν τελικά θα εκτελεστεί η παραγγελία των «F-35» συναρτάται με νέα έκθεση που Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο πρέπει να υποβάλουν στην κυβέρνηση, συνεκτιμώντας και τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, τη συμφωνία για τους «S-400» κ.τ.λ. Σημειωτέον, πάντως, ότι ήδη 35 «F-35» έχουν παραδοθεί στην Τουρκία, ενώ στην παραγωγή των αεροπλάνων συμμετέχουν και τουρκικές εταιρείες.

Από τη μεριά της, η Τουρκία διαμηνύει ότι η αγορά των «S-400» θα υλοποιηθεί κανονικά, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και για τα «F-35» και ότι «είναι λογικό» όσο συναντά την «απροθυμία» των συμμάχων της για σχετικές αγορές, τόσο περισσότερο θα στρέφεται προς άλλες πλευρές.

Χτες, ο υφυπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι οι ρωσικοί «S-400» θα είναι έτοιμοι (προς παράδοση) έως τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ