Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέφυγαν τους διαδηλωτές, αλλά όχι και τους ανταγωνισμούς

Αρχισε στο Κατάρ η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Αρχισε την Παρασκευή στην πόλη Ντόχα του Κατάρ η πενθήμερη Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μετέχουν οι εκπρόσωποι των 142 κρατών - μελών του Οργανισμού και 31 κρατών - παρατηρητών. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη Σύνοδος του ΠΟΕ στο Σιάτλ είχε ματαιωθεί από τις διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης» και της πολιτικής του Οργανισμού απέναντι στις τρίτες χώρες. Εξ αυτού του γεγονότος, αλλά και της συνεχούς ανάπτυξης του κινήματος, οι ιθύνοντες του ΠΟΕ αποφάσισαν η επόμενη συνάντηση να γίνει στο μακρινό εμιράτο του Κατάρ.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες της «νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων» μπορεί να απέφυγαν τους «ενοχλητικούς» διαδηλωτές, δε θα αποφύγουν όμως τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που ανακύπτουν από τους έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σχετικά με την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου και της κατάργησης των δασμών.

Αναμένεται ότι στη Σύνοδο θα κυριαρχήσουν οι αντιπαραθέσεις «πλούσιων - φτωχών» αλλά και ο ανταγωνισμός Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά στην αμερικανοευρωπαϊκή διένεξη, τα σημαντικότερα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, οι περιορισμοί στο εμπόριο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και των ορμονούχων κρεάτων, η κατάργηση των δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, η απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων στο βιομηχανικό τομέα κ.ά.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ