Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι χώρους εποπτευόμενου θανάτου

«Απαιτούμε πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι χώρους εποπτευόμενου θανάτου», δηλώνει η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της που καλεί στην εκδήλωση με θέμα: «"Χώροι εποπτευόμενης χρήσης" - Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αθήνα και οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α' της ΑΣΟΕΕ και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Σαν μια γροθιά όλα τα αστικά κόμματα η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων με καπετάνιο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην ψήφιση νόμου για την ίδρυση "χώρων εποπτευόμενης χρήσης" ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη ήδη την έχει αγκαλιάσει ο νυν δήμαρχος Αθήνας, Καμίνης, αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης οι χρήστες θα συνεχίσουν να αγοράζουν τη δόση τους από τη μαφία στις πιάτσες και θα κάνουν χρήση "υγιεινά"(;!) με εποπτεία γιατρών.

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την "προστασία των χρηστών", τη στιγμή που με τη λειτουργία τέτοιων χώρων υπονομεύονται στην πράξη το κίνητρο και η δυνατότητα των τοξικοεξαρτημένων στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη.

Τα ναρκωτικά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό, πολυπαραγοντικό πρόβλημα και απαιτούνται εδώ και τώρα μέτρα για την ανάπτυξη της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης με ευθύνη του κράτους. Η λογική ότι "η εικόνα των τοξικοεξαρτημένων χαλάει τη μόστρα της τουριστικής Αθήνας, οπότε ας την κρύψουμε" είναι προκλητική για κάθε νέο και νέα, πολύ περισσότερο για τους χρήστες και τις οικογένειές τους και για όσους δίνουν τον σκληρό αγώνα της απεξάρτησης.

Η πολιτική της διαχείρισης - μείωσης της βλάβης, που είναι και η κύρια κατεύθυνση της ΕΕ για τα ναρκωτικά, οξύνει το πρόβλημα, όπως δείχνουν όλα τα επίσημα στοιχεία.

Κρατάει χρόνια αυτή η πολιτική...

Αφού πρώτα...

...ενίσχυσε με την αντιλαϊκή της πολιτική όλους τους παράγοντες που σπρώχνουν έναν νέο στη χρήση ουσιών, τη φτώχεια, την ανεργία, τα αδιέξοδα, την εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης.

...πρωτοστάτησε στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό "σκληρών και μαλακών" ναρκωτικών, στην "αυτοδιάθεση" και το "ατομικό δικαίωμα στην αυτοπροσβολή",

...γέμισε τον τόπο με προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, που συντηρούν την εξάρτηση και διαμορφώνουν νέες πιάτσες γύρω τους,

...διαφημίζει την κάνναβη στήνοντας καμπάνιες για τα οφέλη της στην υγεία και την οικονομία, χασισογιορτές και γραφεία στα υπουργεία της,

...δίνει το ελεύθερο σε μαγαζιά και αυτόματους πωλητές "ανθέων κάνναβης", αλλά και σε δεκάδες διαδικτυακούς ειδικούς που δίνουν οδηγίες κάθε λογής χρήσης της κάνναβης,

...διαλύει τα κέντρα πρόληψης, υποχρηματοδοτεί στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, παραδίνει την απεξάρτηση σε ιδιώτες και ΜΚΟ,

...αφήνει γυμνά από προσωπικό τα street work και τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης.

Ερχεται τώρα να μαζέψει τη βρώμικη δουλειά της και να "μαντρώσει" τους χρήστες, αντιμετωπίζοντάς τους σαν "ξοφλημένους".

Οι εκατό άνθρωποι όμως που αποφοιτούν κάθε χρόνο από το ΚΕΘΕΑ, τα ποσοστά επιτυχίας πάνω από 70% των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (ΚΕΘΕΑ, 18 Ανω), ο αγώνας που δίνουν οι οικογένειες, οι θεραπευτές των κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι εδώ για να μας θυμίζουν πως ξοφλημένη είναι η πολιτική τους και όχι η δύναμη νέων ανθρώπων, που αν τους δοθούν η επιλογή και το κίνητρο μπορούν να αλλάξουν!

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε για:
  • Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Πανελλαδικού Φορέα πρόληψης - θεραπείας - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.
  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών, των θεραπευτικών κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης με άμεση κρατική χρηματοδότηση, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες.
  • Συνεργασία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες (ηπατίτιδα, AIDS κ.ά.).
  • Καταστολή των εμπόρων και των μαφιών που δρουν ανενόχλητα και όχι καταστολή των χρηστών.
  • Μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά, αλλά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα εξάρτηση από αυτά.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου.
  • Στελέχωση των σχολείων από ειδικούς, εκπαίδευση καθηγητών και γονέων σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών, Υγείας, Νομικές, Παιδαγωγικές».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ