Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας, νεοφιλελεύθερος Μισέλ Τεμέρ, συνελήφθη χτες, στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία «Lava Jato». Ο Τεμέρ ήταν Πρόεδρος από το 2016 έως το 2018, μετά την αποπομπή της πρώην συμμάχου σοσιαλδημοκράτισσας Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Για την ίδια υπόθεση που αφορά σε μίζες και δωροληψίες πολιτικών από στελέχη του πετρελαϊκού κολοσσού «Petrobras», προκειμένου να κλείνουν μεγάλα συμβόλαια με κατασκευαστικές εταιρείες, βρίσκεται επίσης φυλακισμένος ο επίσης πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη στο χημικό εργοστάσιο «Tianjiayi Chemical», στην πόλη Γιαντσένγκ της ανατολικής επαρχίας Τζιανγκσού της Κίνας.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 9ετίας έφτασε η ανεργία στην Τουρκία (13,5%) για την περίοδο Νοέμβρη - Γενάρη, με την επίσημη υπηρεσία να καταγράφει 4,3 εκατομμύρια ανέργους. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε στο κανάλι NTV ότι «κάναμε λάθος όταν καταργήσαμε τη θανατική ποινή. Γιατί; Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου (του 2016 κατά την απόπειρα πραξικοπήματος) σκοτώθηκαν 251 συμπολίτες μας... Ακόμη και αν (οι συλληφθέντες) περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή, με πειράζει το γεγονός ότι πρέπει να τους ταΐζουμε. Εάν σε σχέση με αυτό η Βουλή μας λάβει τέτοια απόφαση (να επαναφέρει τη θανατική ποινή), τότε θα την επικυρώσω».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πάνω από 6 άτομα σκοτώθηκαν έπειτα από βομβιστικές επιθέσεις στην αφγανική πρωτεύουσα. Οι «Ταλιμπάν» σε μήνυμά τους αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται σε αυτές. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ και το μαυσωλείο Κάρτε Σάχι, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πολλοί για να γιορτάσουν το Νορούζ («νέα μέρα»).

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η ανατροπή φέρι μποτ στα νερά του ποταμού Τίγρη κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ προκάλεσε χτες τον πνιγμό τουλάχιστον 71 ανθρώπων (οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά) κατά τους εορτασμούς της ιρανικής πρωτοχρονιάς. Αλλοι 55 επιβάτες διασώθηκαν, εκ των οποίων τα 19 παιδιά.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Πάνω από 15.000 πλημμυροπαθείς, από το πρόσφατο σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα «Ιντάι» στη Μοζαμβίκη, έχουν ανάγκη άμεσης διάσωσης ή χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσαν χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι όσο υποχωρούν τα νερά από τις αχανείς πλημμυρισμένες εκτάσεις θα αυξάνεται η ανάγκη σε διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ