Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιταχύνεται η εφαρμογή νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει την επίσπευση φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις, φορτώνοντας παράλληλα τα βάρη στους εργαζόμενους με νέες περικοπές φορολογικών δαπανών

Επιταχύνει η κυβέρνηση τις πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου, καθώς τα σήματα που εκπέμπει η διεθνής καπιταλιστική οικονομία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Από τις μέχρι σήμερα, άλλοτε συγκεκριμένες και άλλοτε γενικές κυβερνητικές διακηρύξεις - σχετικές δηλώσεις έκανε και χτες ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης - τα μέτρα κινούνται σε τρία επίπεδα: Πρώτον, σε προκλητικά φορολογικά προνόμια στήριξης του κεφαλαίου. Δεύτερον, σε περικοπές κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με περιορισμό φορολογικών δαπανών οι οποίες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, που πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Τρίτον, σε γενναίες δόσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων από το Γ΄ ΚΠΣ.

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να επιταχύνει το χρόνο εφαρμογής των μέτρων φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τις νέες εκτιμήσεις του ΕΚΟΦΙΝ, σύμφωνα με τις οποίες ο χρόνος ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης μετατίθεται πλέον πέραν του β΄ εξαμήνου του 2002, χρόνος κατά τον οποίο πρόβλεπαν ότι θα αρχίσει η οικονομική αντιστροφή του κλίματος. Οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εξαγγέλλουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες προστίθενται σε αυτές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σε μια προσπάθεια εφαρμογής αντικυκλικής πολιτικής, η κυβέρνηση επιταχύνει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με τα διαθέσιμα «εργαλεία» οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα, τα νέα μέτρα προκλητικής στήριξης του κεφαλαίου βαφτίζονται μέτρα στήριξης... της απασχόλησης, προφανώς για να περάσουν με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι ο υπουργός - αν και ρωτήθηκε - απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της κυβέρνησης, σχετικά με το πότε θα δοθεί το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους, με βάση την τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επαναχορηγήσει το επίδομα, στο δημόσιο, και στους δύο συζύγους (είχε καταργηθεί από το 1997 με το νέο μισθολόγιο που είχε καταρτιστεί υπό την εποπτεία του Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Οικονομικών).

Στις χτεσινές του δηλώσεις προς τους οικονομικούς συντάκτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, αναγνώρισε και επίσημα την επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί 4,1% (αντί 5,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου) το 2001 και 3,8% το 2002. Με την εκτίμηση ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης έχει αγγίξει πλέον και τον ελληνικό καπιταλισμό, και με την απειλή της ανεργίας, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα μια σειρά από φορολογικά μέτρα - με ειδική μνεία στη στήριξη του Χρηματιστηρίου - τα οποία είχε αποφασίσει να εφαρμόσει το 2003.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προωθήσει μέσα στο 2002 ορισμένα «ώριμα» φορολογικά μέτρα, ενώ η εφαρμογή των υπολοίπων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2003, όπως προβλεπόταν αρχικά. Αλλά και εδώ υπάρχουν αλλαγές. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός, «αν κάποια μέτρα (σ.σ. φορολογικού χαρακτήρα) κριθούν ότι είναι ώριμα, ίσως επισπευστεί η εφαρμογή τους εντός του 2002». Να σημειωθεί ότι ενώ η σχετική μελέτη για τη «μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος» είχε αποφασιστεί να παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2002 και, μετά από «κοινωνικό διάλογο», να υλοποιηθεί το 2003, σήμερα επισπεύδεται η παρουσίαση των μέτρων για τον ερχόμενο Μάρτη του 2002.

Αν και ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στη διάκριση φορολογικώς «ωρίμων», που θα προωθηθούν άμεσα, και «ανωρίμων» μέτρων, οι πληροφορίες θέλουν:

  • Την προώθηση τροπολογιών σύμφωνα με τις οποίες θα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις ο συμψηφισμός ζημιών από χρηματιστηριακές πράξεις με τα αποθεματικά τους.
  • Κύκλους του Χρηματιστηρίου να πιέζουν για τη θεσμοθέτηση έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα των χρημάτων που διατίθενται για την αγορά μετοχών, στην περίπτωση που διακρατηθούν πέραν του έτους. Ζητούν ακόμα να υπόκειται στο ευνοϊκό καθεστώς των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων η συγχώνευση θυγατρικής και μητρικής εταιρίας, κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται.

Οσο για το θέμα της ξανα-φορολόγησης των ρέπος και των ομολόγων - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υφυπουργό τον Ν. Χριστοδουλάκη τα έχει αποφορολογήσει το 1997 - κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει στα πλαίσια της φορολογικής εναρμόνισης της ευρωζώνης.

Ανατροπές προωθεί η κυβέρνηση και στο καθεστώς των απαλλασσόμενων από τη φορολογία δαπανών - ιατρικά έξοδα, ενοίκια, φροντιστηριακά μαθήματα - αλλά και στο καθεστώς της επιδότησης του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων. Στα πλαίσια της συρρίκνωσής τους ο Ν. Χριστοδουλάκης φέρεται να προωθεί την προσφιλή σ' αυτόν νεοφιλελεύθερη αντίληψη της διατήρησης ή μη των εκπτώσεων αυτών, ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Μέτρο το οποίο η εφαρμογή του στην πράξη οδηγεί στον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ