Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόφαση για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτό το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν δύο ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια μέσω του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), ζητώντας να σταματήσει η κράτησή τους στα κρατητήρια ενηλίκων γυναικών της Πέτρου Ράλλη υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», καθώς δεν είχαν βρεθεί θέσεις σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας.

Το Δικαστήριο διέταξε επίσης τις αρχές να μεταφέρουν τα δύο κορίτσια σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, κάτι που έγινε στις 23 Μάρτη. Να σημειωθεί ότι η διαδεδομένη πρακτική της «προστατευτικής φύλαξης» ασυνόδευτων ανηλίκων τούς εκθέτει σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης.

Τον Γενάρη οι ανήλικες, που έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο, ζήτησαν κοινωνική και νομική συνδρομή από το ΕΣΠ. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, κατατέθηκε άμεσα αίτημα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει την ευθύνη για την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων σε θέσεις φιλοξενίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα κορίτσια παρέμειναν άστεγα μέχρι τα μέσα Μάρτη, χωρίς μάλιστα να έχει διοριστεί επίτροπος, όπως προβλέπεται.

Στις 13 Μάρτη πήγαν στην αστυνομία για να ζητήσουν την προσωρινή φιλοξενία τους σε εφημερεύον Νοσοκομείο Παίδων ως έσχατη λύση για να μη βρίσκονται στο δρόμο. Η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ οι αρχές διέταξαν να τεθούν σε «προστατευτική φύλαξη» στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη.

Στις 20 Μάρτη, ενώ είχαν αποτύχει όλες οι προσπάθειες να βρεθεί κατάλληλη δομή φιλοξενίας, το ΕΣΠ ζήτησε από το Δικαστήριο να εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της κράτησης. «Η υπόθεση καταδεικνύει τα τεράστια κενά προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, εξαιτίας των οποίων ανήλικα αγόρια και κορίτσια παραμένουν εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους», σημειώνει το ΕΣΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ