Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φορτώνουν τα σπασμένα και τους «κινδύνους» στις πλάτες των λαών

Eurokinissi

Το νομοθετικό τερατούργημα που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα διάλυση της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, αποτελεί και ακόμα μια απόδειξη για το τι έχει να προσδοκά ο λαός από την ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ, και για το πώς αυτή, σε αντίθεση με όσα λένε τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, όχι μόνο δεν μπορεί να αλλάξει προς το φιλολαϊκότερο, αλλά αντίθετα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και εχθρική για τους λαούς.

Αλλωστε, η διαχείριση της μάζας με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια αποτελεί σε επίπεδο ΕΕ αναγκαίο όρο και προϋπόθεση στην πορεία διαμόρφωσης της «Τραπεζικής Ενωσης», που με τη σειρά της εντάσσεται στη στρατηγική για την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Πρόκειται για στρατηγική που αφορά τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ στον διεθνή ανταγωνισμό, ενόψει και της νέας καπιταλιστικής κρίσης που διαβλέπουν τα αστικά επιτελεία στον ορίζοντα, και η οποία στρατηγική προχωρά μέσα από τις «συμπληγάδες» των ανταγωνισμών και των φυγόκεντρων τάσεων στο ίδιο το εσωτερικό της ΕΕ και πάνω στο έδαφος της αγιάτρευτης καπιταλιστικής ανισομετρίας. Το βασικό ωστόσο για τους λαούς, όπως δείχνει και η περίπτωση των «κόκκινων» δανείων, είναι ότι τους ανταγωνισμούς και τα αδιέξοδα αυτά τα φορτώνουν με τη μία ή με την άλλη μορφή στις πλάτες των λαών. Εκεί οι τσακωμοί μπαίνουν στην άκρη και όλοι μαζί στέκονται ενιαία απέναντι στους λαούς.

Μηχανισμοί «επιμερισμού των κινδύνων»...

«Η Τραπεζική Ενωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με παράλληλη επίτευξη της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβρης 2018) με φόντο το σχέδιο διαμόρφωσης «κοινού ταμείου» κρατικών και τραπεζικών διασώσεων στην ΕΕ, που δρομολογείται μέσω της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

Με τη σειρά της η διαμόρφωση του «κοινού ταμείου» διασώσεων, η οποία έτσι και αλλιώς φουντώνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών - μελών, προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, ειδικά στους σχετικά «αδύναμους κρίκους», όπως είναι η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιμεριστούν οι «κίνδυνοι» στο πλαίσιο της «αναλογικότητας» και των μέσων όρων που επικρατούν κάθε φορά στην ΕΕ.

Για τους σκοπούς αυτούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ειδική έκθεση για τα «κόκκινα» δάνεια έχει προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως η δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων στην ΕΕ, την περαιτέρω ανάπτυξη των «δευτερογενών αγορών» με την εμπλοκή νέων «παικτών» και επίδοξων «επενδυτών» - funds, προκειμένου να απαλλαγούν οι τραπεζικοί όμιλοι από τα «βαρίδια».

Επιπλέον, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2019 ειδική έμφαση δίνεται «στην επείγουσα ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μηχανισμού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης», ταυτόχρονα με την ανάγκη «να διατηρηθούν ισχυρά κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο».

Πρόκειται για την «κανονικότητα» της ΕΕ, που έχει στόχο «την πρόληψη ή τη διόρθωση των ανισορροπιών που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των οικονομιών των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ συνολικά» και σηματοδοτεί νέους γύρους επίθεσης εναντίον των λαών.

...πλαίσιο για την αντιλαϊκή επίθεση

Σ' αυτό το πλαίσιο είναι που η Κομισιόν δίνει τον «τόνο» και το περίγραμμα της επίθεσης που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα, για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων.

Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων δίνονται οι παρακάτω κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων:

-- Το νέο σύστημα «προστασίας» πρέπει να είναι «προσωρινό», με στόχο την «προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών», χωρίς να ενθαρρύνει τις «στρατηγικές αθετήσεις». Ηδη η κυβέρνηση έσπευσε να το ενσωματώσει στη νομοθεσία του ελληνικού κράτους, εν αναμονή βέβαια και των επόμενων «παρεμβάσεων».

-- «Οι αρχές θα πρέπει να εμβαθύνουν την ανάλυσή τους σχετικά με τους πιθανούς λόγους για το υψηλό ποσοστό αποτυχίας ηλεκτρονικών δημοπρασιών και να λάβουν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα». Οπως λένε, πάνω από 7 στις 10 επιτυχείς δημοπρασίες οδηγούν στην αγορά του περιουσιακού στοιχείου από την τράπεζα, ενώ αυτή «η τακτική δεν είναι ικανοποιητική και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του ενδιαφέροντος κι άλλων».

Με στόχο την προσέλκυση και νέων «παικτών», υπογραμμίζεται ότι η «έλλειψη ενδιαφέροντος» οφείλεται στις «υπερβολικά υψηλές τιμές προσφοράς» με τις οποίες βγαίνουν στο «σφυρί» λαϊκές κατοικίες.

-- Με βάση και τα παραπάνω, η Κομισιόν παραθέτει και την πρόταση των εγχώριων τραπεζών. Μεταξύ άλλων αξιώνουν, σε περίπτωση που ο πρώτος πλειστηριασμός καταστεί άγονος, να ληφθούν τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα ώστε η τιμή επανεκκίνησης στον επόμενο πλειστηριασμό να είναι «δίκαιη», δηλαδή χαμηλότερη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

-- Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών θα πρέπει να γίνει περισσότερο «φιλική» στους «ενδιαφερόμενους», π.χ. με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών της κατοικίας.

Τα παραπάνω «φωτογραφίζουν» την επόμενη φουρνιά με τις αντιλαϊκές διατάξεις και άλλες παρεμβάσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτό το φόντο, με το άρθρο 15 της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή εξουσιοδοτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να προχωρήσουν σε έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, μεταξύ άλλων για τις «τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες αποτελούν τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας»...

Τα «κόκκινα» δάνεια στην ελληνική οικονομία έχουν την «τιμητική» τους και στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Η σχετική έκθεση της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζει την αποκατάσταση υγιούς ροής πιστώσεων προς την οικονομία, η οποία είναι απαραίτητη για τη στήριξη της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα», δείχνοντας ξανά ότι η ένταση των εκβιασμών και πιέσεων στα λαϊκά στρώματα αποτελεί την «άλλη όψη» των προνομίων για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τον φτηνό δανεισμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Και κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζικών ομίλων

Την ίδια ώρα, ως «σανίδα σωτηρίας» για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, παράλληλα με την κλιμάκωση των πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία, προβάλλει η μεταβίβαση πακέτων «προβληματικών» δανείων από τις τράπεζες σε ειδικό φορέα υπό κρατική εγγύηση, που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό, με στόχο την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» χωρίς «παρενέργειες» γι' αυτές.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη σύσταση της λεγόμενης bad bank (κακής τράπεζας), υπό κρατική εγγύηση και με τη συμμετοχή ιδιωτών «επενδυτών», στην οποία θα περιέλθει ένα μεγάλο τμήμα από το «προβληματικό» χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα για μια ακόμη φορά θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2012 - 2015 (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής κυβέρνησης) πραγματοποιήθηκαν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις συνολικού ύψους 51,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 32 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω των δανείων που χορηγήθηκαν προς το ελληνικό κράτος, φορτώνοντας το κρατικό χρέος στις πλάτες του λαού για μια υπόθεση ολότελα εχθρική με τις λαϊκές ανάγκες.

Τα υπόλοιπα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων, 19,7 δισ. ευρώ, προήλθαν από ιδιώτες «επενδυτές», που με τη σειρά τους αναμένουν να «ρεφάρουν» από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη για την πρώτη κατοικία.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ