Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται ο «πόλεμος του ηλεκτρικού»

Συνεχίζεται στη Βενεζουέλα ο λεγόμενος «πόλεμος του ηλεκτρικού», αφού και το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργώντας προβλήματα στην παροχή νερού, στις τηλεπικοινωνίες και στην παραγωγική διαδικασία. Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, και με λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν το Σάββατο, κατήγγειλε νέες επιθέσεις στο εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης στις 29 και 30 Μάρτη το βράδυ μέσα από συντονισμένες δολιοφθορές σε υποσταθμούς, που δημιουργούν δυσκολίες στην προσπάθεια αποκατάστασης από το σαμποτάζ της 7ης Μάρτη και τις υπόλοιπες επιθέσεις που ακολούθησαν και οι οποίες αποδίδονται τόσο σε κυβερνοεπιθέσεις από τις ΗΠΑ όσο και σε ενέργειες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση προανήγγειλε έρευνες για δολιοφθορείς και μέσα στην κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για μερικές ακόμα μέρες, προχώρησε σε διάταγμα με ισχύ 30 ημερών το οποίο προβλέπει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, για να διαμοιράζεται σε όλες τις περιοχές μέχρις ότου σταθεροποιηθεί το ηλεκτρικό δίκτυο, και καθόρισε λειτουργία των επιχειρήσεων και οργανισμών έως τις 2 μ.μ.

Η αντίδραση, με επικεφαλής τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο - μαριονέτα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, Χουάν Γκουαϊδό, επίσης διοργάνωσε συγκεντρώσεις, με μικρότερη συμμετοχή, και αξιοποιεί τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση για να προχωρήσουν τα σχέδια ανατροπής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Μαδούρο.

Τα σαμποτάζ, που είναι συνεχή και αδιαμφισβήτητα, «πατάνε» στο γεγονός ότι το ηλεκτρικό δίκτυο έχει πολλά ευάλωτα σημεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει και πολλοί ειδικευμένοι στον κλάδο εργαζόμενοι.

Ενδιαφέρον έχει η αποκάλυψη που δημοσιεύει η ηλεκτρονική εφημερίδα του ΚΚ Βενεζουέλας, «Tribuna Popular», με βάση διαρροή της ιστοσελίδας «Wikileaks», ότι ήδη από το 2010 επιτελεία που προετοίμαζαν όλα τα «φυντάνια» της αντιδραστικής αντιπολίτευσης - ανάμεσά τους και ο Γκουαϊδό, που πήρε «μαθήματα» στο Βελιγράδι από στελέχη της «Otpor» (που οργάνωνε τις διαδηλώσεις κατά του Μιλόσεβιτς) - εντόπιζαν ως στόχο το δίκτυο ηλεκτροδότησης για να προχωρήσουν τα σχέδια ανατροπής του τότε Προέδρου Τσάβες. Συγκεκριμένα, εμπιστευτικό σημείωμα του 2010 για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, του Σρντγια Πόποβιτς, ο οποίος με τη συνδρομή της CIA και μετά την «επιτυχία» στη Σερβία ίδρυσε το λεγόμενο «Κέντρο Εφαρμοσμένων Μη Βίαιων Δράσεων και Στρατηγικών» (CANVAS), για την «εκπαίδευση» «διαδηλωτών» που κάθε άλλο παρά μη βίαιοι είναι, επισημαίνει ότι «το κλειδί της αδυναμίας του Τσάβες είναι το απαρχαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο. Και ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Γκούρι είναι ένας από τους βασικούς στόχους για να δώσει ώθηση σε μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας, με τέτοιο τρόπο που καμία αντιπολιτευτική ομάδα δεν μπορεί να πετύχει. Το να γίνει μπλακάουτ σε περίπου 70% του εδάφους είναι σοβαρό ζήτημα που μπορεί να επιταχύνει το σχέδιο ανατροπής του Τσάβες». Αυτό ακριβώς το σχέδιο είναι που βλέπουμε να εξελίσσεται τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ