Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Στην «μπάντα» των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας

Οι ραδιοφωνικές άδειες στα «χέρια» του υπουργού Τύπου, Χρήστου Πρωτόπαππα

Η διαδικασία αλλαγής του κανονισμού της Βουλής για τα 4/5 βάσει των οποίων θα ορίζονται οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ήδη ξεκίνησε χτες στη Βουλή. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που θα γίνει τις επόμενες μέρες, και η «έγκριση» της αλλαγής του κανονισμού θα επιφέρουν, ως γνωστόν, και αλλαγές στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα ο νέος υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, δεν έχει συναντήσει τα μέλη του ΕΣΡ στο πλαίσιο έστω των εθιμοτυπικών συναντήσεών του. Μία και μόνη συνάντηση είχε με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Βασίλη Λαμπρίδη.

Το ΕΣΡ, παρότι βρίσκεται εν αναμονή της αλλαγής «φρουράς», εντούτοις συνεχίζει ν' ασκεί τις αρμοδιότητές του και μεταξύ άλλων προχωρά και στη μοριοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Ηδη το ΕΣΡ, μετά και από τις παρατηρήσεις του πρώην υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, έχει διαβιβάσει στον νυν υπουργό Τύπου τη σύμφωνη γνώμη του και τα πρακτικά της συνεδρίασής του για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Θεσσαλονίκης. Τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ καθώς και τα πρακτικά με τη λίστα μοριοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής έχει στα «χέρια» του ο νέος υπουργός Τύπου, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο για τη χορήγηση των αδειών.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της μοριοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, εκεί που θα γίνει και η «μάχη» κυρίως για την έκτη θέση. Το ΕΣΡ στις 23 του Οκτώβρη, μέρα του κυβερνητικού ανασχηματισμού, με έγγραφό του προς τον τότε υπουργό Τύπου ζητούσε την εξέταση δυνατοτήτων από τα συναρμόδια υπουργεία, για τη «διεύρυνση του αριθμού συχνοτήτων» τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Ο νέος υπουργός Τύπου, απαντώντας στο αίτημα του ΕΣΡ, δεν έδωσε «θετική» απάντηση, επικαλούμενος την προκήρυξη για έξι τηλεοπτικές συχνότητες εθνικής εμβέλειας.

Το Ειδικό Κλιμάκιο Ραδιοτηλεοπτικών Αδειών ήδη έχει καταλήξει στη μοριοδότηση των 10 τηλεοπτικών σταθμών που έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδειες εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΡ, Βασίλη Λαμπρίδη, η μοριοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας θα συζητηθεί σε ολομέλεια του ΕΣΡ μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Από το σύνολο των μορίων στη λίστα που έχει καταλήξει το Ειδικό Κλιμάκιο για τις Ραδιοτηλεοπτικές Αδειες, φαίνεται πως άδεια εθνικής εμβέλειας παίρνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ANTENNA, MEGA, STAR, ALPHA και ALTER. Το Ειδικό Κλιμάκιο στην εισήγησή του προς το ΕΣΡ αφήνει ανοιχτή την 6η θέση στις «εθνικές» συχνότητες. Τη λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει και στην οριστική μοριοδότηση θα καταλήξει η ολομέλεια του ΕΣΡ. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της να μη γίνει διεύρυνση του αριθμού των συχνοτήτων, τότε την έκτη άδεια διεκδικούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί TEMPO, Μακεδονία και «902».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ