Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Σύλληψη του ιδρυτή των «Wikileaks»

Την Πέμπτη συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές, με πρόσχημα τη μη εμφάνισή του σε βρετανικό δικαστήριο, ο Αυστραλός ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ, που από το 2012 βρισκόταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Αυτό έγινε κατόπιν πρόσκλησης της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης του Προέδρου του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο. Ο Μορένο, πρώην αντιπρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα (με το κόμμα του οποίου εκλέχτηκε Πρόεδρος το Μάη του 2017, αλλά στη συνέχεια έγινε αντίπαλος και άλλαξε προσανατολισμό στις διεθνείς σχέσεις της χώρας), επικαλέστηκε την «παραβίαση» των όρων χορήγησης ασύλου από τον Ασάνζ, ο οποίος τελευταία είχε δημοσιεύσει και στοιχεία που εμπλέκουν τον Μορένο σε οικονομικό σκάνδαλο. Ο Αυστραλός είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό δύο γυναικών, που αρνείται ότι διέπραξε. Από τον Ασάνζ αφαιρέθηκαν η υπηκοότητα του Εκουαδόρ και η διπλωματική ασυλία, αλλά η κυβέρνηση του Εκουαδόρ εμφανίστηκε να ζητά να μην εκδοθεί σε χώρα όπου μπορεί να τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή.

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση Ασάνζ για «συνωμοσία κυβερνοπειρατείας» που «βλάπτει τα εθνικά τους συμφέροντα», αφού τα «Wikileaks» έχουν δημοσιεύσει πολλές απόρρητες πληροφορίες για τις μυστικές υπηρεσίες, τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας των ΗΠΑ, ανάμεσα σε άλλα για το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, ζητήματα φοροδιαφυγής και άλλα.

Η υπόθεση Ασάνζ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, η οποία έχει δώσει πολιτικό άσυλο στον Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην αναλυτή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που συνεργαζόταν με τον Ασάνζ για «διαρροές» εγγράφων που εξασφάλιζε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ